Dezső Renáta doktorandánkat díjazta az European Disability Forum zsűrije


Idén Dezső Renáta doktori kutatását díjazta az EDF-Oracle e-acessibility scholarship award zsűrije computer science, computer engineering, user experience témákhoz kapcsolódó kutatásában. Dezső Renáta a kritikai fogyatékosság tudomány és a design kutatás kapcsolatát vizsgálja a MOME doktorandájaként.

Az European Disability Forum (EDF) és az ORACLE 2015 óta működik együtt a hozzáférhetőség előmozdításán az ICTs (Information and Communications Technologies) területein. Szeptember 24-én, csütörtökön került sor a European Solidarity Corps + Oracle Award Ceremony ünnepségére, melyet a szolidaritás promótálására Yunker indítványozott az European Commission European Solidarity Corps program keretében. A programhoz kapcsolódó webináriumon a fókuszba idén a Fogyatékosság került.

„A doktori kutatásom célja a designkultúra tudomány és a kritikai fogyatékosságtudomány kortárs kapcsolódásának vizsgálata. A díjazott program tézisének az elméleti magja a design kultúra integratív jellege, ebből eredően a fókuszpontjában a fogyatékossággal élő személyek egyéni igényeihez kapcsolódó design feladatainak megértése áll. Ugyanakkor a fogyatékkal élő személyek folyamatosan változó ökológiában élve visszahatnak a tervezési folyamatra, újabb kihívásokkal és a meglévő készségek fejlesztésével folyamatosan ösztönzik az innovációt. Ez a kölcsönös kapcsolódás az egyénközpontú normatívákból kilépő kritikai elméletek létrehozását segíti, amelyek a jövő alakítására nézve előremutató felvetéseket tartalmaznak.” - Dezső Renáta

Az ösztöndíjat az Európai Fogyatékosságügyi Fórum (EDF) és az Oracle indította el 2015-ben az európai digitális akadálymentesítés előmozdítása érdekében. Célja, hogy felhívja a figyelmet a témára az európai egyetemek körében, és ösztönözze az akadálymentesség biztosítását informatikai tanterveikben. Hosszú távon remélik, hogy Európában jelentős számú digitális akadálymentesítési szakember fog tevékenykedni és hozzájárulni, hogy az innovációban mindenki részt vehessen.  

 

Publikálva: 2020-09-25 12:42:00