MOME kurzushét 2020 október 12-16.

A MOME egy tanév során kétszer megrendezett kurzusheti kurzusainak keretein belül hallgatóink speciális területekre kalandozhatnak változatos helyszíneken és formákban, izgalmas vendégelőadók, MOME oktatók kíséretében. Az idén ősszel október 12. és 16. között megrendezésre kerülő alkalmakból egy rövid válogatást mutatunk be, ezzel is érzékeltetve, mennyire sokrétű lehetőségek öltenek formát az egyetem falain belül és azokon túl is ebben az időszakban. Lesz, aki szabadon választott inspirációt dolgozhat majd fel strandtörölközőre, míg mások hangdesignnal, alkotói erőforrásokkal, zenei managementtel fognak dolgozni.

 

Az alkotás felszabadít
A kurzus neked szól, ha MOME BA,MA hallgatóként szívesen szánnál egy hetet arra, hogy minden elvárástól mentesen átéld pillanatnyilag lefojtott kreatív energiáid valamiben, amihez bár nagyon lenne kedved, de eddig nem szenteltél rá időt, energiát, vagy nem volt hozzá bátorságod. 
Oktató: Hegyi Olivér


"Animációs alkotóként többször megtapasztaltam, milyen jótékony hatása van, ha egy rövid időre félreteszem a “főprojektet”, és olyasmivel foglalkozom, ami felfrissítheti kreatív energiáimat. A kurzus célja megteremteni egy olyan helyzetet, amiben a résztvevők megélhetik a tét nélküli alkotás szabadságát. Az első napon egy nagy körben ülve egyesével megbeszéljük a résztvevőkkel, kit mi foglalkoztat legjobban az utóbbi időkben, és mihez lenne leginkább kedve az adott pillanatban. A terveket összehangoljuk az időkorláttal, a résztvevőkkel csoportos és személyes konzultáció során kitaláljuk, milyen produktum tudna megvalósulni a hét végéig, de a műfaj teljesen kötetlen: lehet csinálni zenét, novellát, színdarabot, performanszt, festményt, animációt, képregényt, vagy akár dokumentálni is lehet, hogy valaki például megkérdez valakitől valamit, amit nagyon szeretne már régóta, csak eddig nem mert."

Jövődesign
A kurzuson a valóság és a fikció határán dolgozhatnak majd BA és MA szakos hallgatóink; a különböző szcenáriók felállításán keresztül pedig remélhetőleg nemcsak a jövőről, de a jelenről is többet tudhatunk meg. 
Oktatók: Tillmann József, Dezső Renáta, Schneider Ákos, Turcsány Villő, Blaumann Edit, Miklósvölgyi Zsolt


"Hányféle jövőt tárhatunk fel a jelenkor „leleteiből”? Milyen forgatókönyvek olvashatóak ki a fiktív tárgyakból? Miről álmodhatnak a tervezők az elégedett felhasználókon túl? A Jövődesign kísérletet tesz rá, hogy a közvetlen problémamegoldáson túl fogalmazzunk meg kérdéseket, tervezzünk tárgyakat, díszleteket és történeteket. Ehhez a designfikció eszköztárát hívjuk segítségül, amiben egyszerre jelenik meg a tervezett tárgy prototípusa és a körülötte kibomló storyworld. A megoldandó problémát egy lehetséges jövőben keressük, és ott adunk rá spekulatív választ."

How to present my photography project – with Adam Mazur
A azoknak szól, akik fotográfia BA, MA szakos hallgatóként nyitottak egy nemzetközi tekintélyű szakember véleményére, akik fejleszteni szeretnék angol nyelvű kommunikációs készségeit, munkája folytatásában független szakmai tanácsra van szüksége, érdekli a lengyel kortárs fotóművészet, szeretne a jövőben külföldön fotóművészként érvényesülni.
Oktató: Adam Mazur


"What does it mean and what it may mean today to be a contemporary Central European Photographer? What is the distinctive quality and is it ok to embrace it? What are successful stories of artists who did break out and work in the field without losing their connection to the troubled region? A lecture will be focused on the identity of 21st century Central European photography. You may like it or not but looking from an outsider's perspective it is still a dominant context in which artists from the region are valued. This situation is fueled by historical and political rather than specifically artistic narratives. In my presentation I will give some historical background and talk briefly about today;s institutional context in which we are all in. Then I will move to key questions and try to address them with some interesting examples."

MOME Bója – Úszóház tervezés a Balaton-parton
A kurzus célja, hogy építészet és média BA, MA szakos hallgatóink egy intenzív tervezési, koncepcióalkotási hét során a hallgatók vegyes csapatokban dolgozzanak ki olyan úszóház prototípusokat a Balaton-partjára, melyeket helyszínspecifikus multimédia installációk kísérnek.
Oktatók: Bálint Viola, Liter Zsófi


"Neked szól, ha foglalkoztat vízre tervezett terek, úszóházak tervezésének gondolata a Balatonparton, amelyek a balatoni kikapcsolódást teszik lehetővé minden évszakban, télen és nyáron is. A kurzus végén a hallgatók csapatokban prezentálják a hétsorán létrejött kreatív koncepcióikat és azok látványterveit."

Vizuális zene
A kurzuson bármely BA,MA szakos hallgatónk a kísérleti animáció, azon belül is főként a weaving loop nevű technika hagyományát vehetitollhegyre. A kurzus célja így lelazítani animációs izmainkat, felfedezni az önmagáért való mozgatás örömét, és a hét végéhez érkezve meglenni egy autonóm, befejezett alkotással. 
Oktató: Kádár Melinda


"A Kész Kultusza Kiáltvány: 1. Három létállapotot ismerünk. Nem tudás, cselekvés, és elkészülés. 2. Fogadd el, hogy minden vázlat. Segít elkészülni. 3. Nincs szerkesztési fázis. 4. Úgy tenni, mintha tudnád, mit csinálsz majdnem olyan, mint tudni mit csinálsz, tehát fogadd el, hogy tudod, mit csinálsz akkor is, ha nem tudod, és csináld meg. 5. Űzd el a halogatást. Ha egy hétnél többe telik megcsinálni az ötleted, vesd el. 6. Nem azért készülsz el vele, hogy be legyen fejezve, hanem azért, hogy mással is elkészülhess. 7. Ha elkészültél vele, kidobhatod. 8. Nevesd ki a tökéletességet. Unalmas és megakadályoz az elkészülésben. 9. Akinek nem koszos a keze az helytelen. Ha csinálsz valamit az helyes. 10. A kudarc elkészülésnek számít. A hibák is. 11. A megsemmisítés az elkészülésnek egy változata. 12. Ha van egy ötleted és csak elmondod, vagy csak kiposztolod az internetre, az az elkészülés kísértetének számít."

3D kerámianyomtatás 2.0
A kurzus során a 3D kerámianyomtató alkalmazási lehetőségeit szeretnénk megismertetni elsősorban formatervezés és tárgyalkotás szakos hallgatóinkkal. Az alapvető technológiai ismeretek átadását anyagkísérleti kutatás kíséri. 
Oktatók: Kondor Edit, Bokor Zsuzsa, Lubloy Zoltán 


"Az egyetem 3D kerámia nyomtatóját az előző évben sikeresen birtokba vették a hallgatók. A kurzus során az előző év tapasztalatait felhasználva, anyagkísérleti kutatásokat folytatva, további formálási lehetőséget felvetve keressük azokat az alkalmazási módokat, melyek beépíthetőek a hallgatók tervezői eszköztárába."

Publikálva: 2020-10-09 10:59:00