Rejtett mintázatok | A BarabásiLab kiállítása a ZKM-ben

Karlsruhe-ba utazik az Étel háló AR App  

Online tárlatvezetéssel, majd azt követően élő panelbeszélgetéssel nyílik április 30-án a BarabásiLab. Hidden Patterns (Rejtett mintázatok) című kiállítás a karlsruhe-i Zentrum für Kunst und Medien (ZKM) intézetben. A kiállítás a Barabási Albert László, fizikus és hálózatkutató tevékenységéhez köthető Barabási-hálózatokat felhasználó kutatások köré szerveződik. A kiállítás fókuszában az elmúlt huszonöt év hálózat és adatvizualizációjának fejlődése áll, és a tavaly ősszel a budapesti Ludwig Múzeumban is bemutatott, a MOME Innovációs Központ Emergens Media kutatócsoportja által létrehozott kiterjesztett adatszobor alkalmazás, az Étel háló AR App is szerepel benne.

A ZKM és a Ludwig Múzeum együttműködésében létrejött kiállítás a BarabásiLab elmúlt évtizedeinek munkásságát mutatja be: az innovatív és interdiszciplináris hálózatkutatás új lehetőségeket teremt a kulturális és társadalmi jelenségek elemzésére. 

A hálózati vizualizáció eredményeképp létrejövő munkák segítségével nem csak feltárhatók, de meg is jeleníthetők a természetben, a társadalomban, a nyelvben és a kultúrában rejtőző összefüggések, és a folyamatosan ismétlődő minták. A Barabási hálózati megközelítésére épülő metódus univerzális kutatási módszer lehet, amely számos, eddig nem, vagy kevésbé átfogó eszközökkel és volumenben vizsgált jelenséget tudományos pontossággal világít meg.

Így például a MOME Innovációs Központ Emergens Media kutatócsoportja Barabási Albert-László hálózatkutató, fizikus felkérésére fejlesztett közös projektben is, amely az ételekben található molekulák feltérképezésével, a hálózatkutatás eszközeivel azt vizsgálja, mi lehet ezek legegészségesebb kombinációja, vagyis hogy hogyan lehet ezekből egy alternatív étrendet kialakítani a tudomány segítségével. A közös munkáról bővebben itt vagy a Ludwig Múzeum honlapján lehet olvasni.

A BarabásiLab. Hidden Patterns című kiállítás 2021. május 1-től 2022. január 16-ig látható a ZKM-ben

 

Digitális nyitóesemény online tárlatvezetéssel és panelbeszélgetéssel április 30-án 

 

 

 

 

 

Publikálva: 2021-04-27 11:52:00