Kik a jövő kreatívjai? UGRÁS A JÖVŐBE! kiállítás nyílik

A következő generáció kreatívjait kereste az UGRÁS A JÖVŐBE! című  alkotói pályázat, melynek legizgalmasabb alkotásaiból nyílik kiállítás a MOME-n a Budapest Design Week keretében. A 7-10. osztályos pályázók koncepciói elgondolkodtatók, irónikusak, meghökkentők. A kiállítás emellett bemutatja a többfordulós modellértékű pályázat menetét és az abban rejlő innovatív struktúrát is. 

2021 februárjában a COVID19 járvány okozta karanténhelyzet idején, amikor a legtöbb iskola már online oktatásra állt át, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) egyedülálló online alkotói pályázattal jelentkezett. Az UGRÁS A JÖVŐBE! című online kreatív pályázat a 7-10. osztályos magyarországi és határon túli tanulókat és tanáraikat, illetve felnőtt segítőiket szólította meg: mutassák be a jövő világát, ahogy ők elképzelik, tervezzenek tárgyat, alkalmazást, szolgáltatást! A versenyre 105 csapat jelentkezett, melyből 10 csapat jutott tovább: az ő terveiket láthatja most a nagyközönség. 

A nyertes pályamű rovaralapú élelmiszerekkel oldaná meg a jövő fenntartható iskolai étkeztetését. Emellett látható lesz minden második fordulóba jutott terv is, köztük egy, a mentális betegséggel küzdők életminőségét javító virtuális terápiás alkalmazás, egy úszó egyetemi campus és egy emberevő növény szereplésével tervezett, posztapokaliptikus tájban játszódó, a természetet a Földön újrateremtő játék is. 

Az innovatívan felépített pályázati struktúra több szempontból is modellértékű a jövő pályázataira nézve, mivel az a pályaválasztás előtt állókkal a design fogalomkörét, problémafelvetését és megoldásmódjait, felelősségét úgy ismertette meg, hogy közben megalapozta az interdiszciplináris alapú tanulást; kapcsolódni tudott a közismereti tárgyakhoz, és átélhetővé tette a meglévő tudást. A pályázatra beérkezett munkákból az egyetem átfogó képet kapott a Z generáció jövőképéről, ugyanakkor a résztvevők lehetőséget kaptak a bennük rejlő kreativitás, kritikus gondolkodás fejlesztésére. A pályázat népszerűségét jelzi, hogy 226 iskola 440 diákja vágott bele a közös munkába, ebből most a továbbjutó csapatok kiemelkedő koncepcióit mutatja be a MOME a Budapest Design Week keretében az érdeklődőknek.

A kiállítás a MOME BASE Zugligeti út felőli frontján tekinthető meg október 12. és 17. között. 

A program a Budapest Design Week 2021 fesztivál hivatalos programja. A fesztivál védnöke és finanszírozója a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, szervezője a Magyar Formatervezési Tanács.

Bővebben az UGRÁS A JÖVŐBE! pályázatról

Publikálva: 2021-10-04 11:31:00