MOME alumnus nyerte a Budapest Fotográfiai Ösztöndíjat

Fotográfia

Panelvilág című sorozat sorozatával Somorjai Balázs, a MOME Fotográfia szak alumnusa nyerte el az idei Budapest Fotográfiai Ösztöndíjat. A díjat október 12-én a Capa Központban adták át, a fotográfus emellett bemutatkozhat a Capa Központ 8F Galériájában, továbbá az ösztöndíj részben képei egy, a kiállításhoz kapcsolódó katalógus megjelentetése is.

Az 1982-ben született Somorjai Balázs Fotográfia szakos mesterdiplomáját a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen (MOME) szerezte meg 2021-ben. Panelvilág sorozat sorozatának létrejöttéről így írt a fotográfus:

„A magyar fotográfia egyik nagy adósságának tartom, hogy évtizedeken keresztül nem készültek hiteles lakóábrázolások a panelekben élő, csak Budapesten sok százezressé duzzadt embertömegről, akiket„ mágnesként rántott a fővárosba az iparosodás. A szocializmus éveiben jellemzően csupán akkor jelentek meg a lakók a fényképeken, amikor a központi propaganda velük demonstrálta a lakhatási válság kellős közepén még sorukra váróknak, hogy érdemes kitartaniuk, a rendszerváltás után pedig véglegesen érdektelenné váltak. A hiányzó lakóképek miatti hatalmas űrt dokumentarista sorozatokkal, azokból művészeti projektek válta munkákkal igyekeztek betömködni fényképészek '90 előtt és után is -például Benkő Imre, Horváth Péter vagy Simonyi Balázs -, de az elszalasztott igényeknek megfelelő, ennyien nem lehet pótolni.

Immáron két éve tartó hosszú fotóprojektemben ebből a több évtizedes adósságból igyekszem törleszteni azzal, hogy a panelekben lakókat fényképezem. Személyes találásainkkor a helyszínen Polaroid felvételt kész róluk és a környezetükről, az ezt követően nagyjából egy hétről lesz a vázlatfüzetembe jegyzetelve terveztem meg a fotózást, a mai napon általában 4-6 órás szánok a helyszínen világítást és a kész kép elkészítését. Szinte minden esetben 600 watt, fejgenerátoros vakukkal és számos fényformálóval dolgozom. Minden egyes felvétel megalkotásakor arra törekszem, hogy alanyaim személyiségvonásait, szenvedélyeit, esetleg a munkájukat belesűrítsem egyetlen környezeti portréba.”

Korniss Péter - a hét főből álló szakmai szakmai kuratórium egyik tagjaként - így írt Somorjai anyagáról:

Képei meglepő világot tárnak fel, mivel a közvélekedésben szürkének és jellegtelennek ítélt panelvilágban érdekes és szokatlan jelenségekre - és izgalmas emberekre bukkant. Hadd tegyem hozzá, aki ebben a szakmában van, s valaha is tudja próbált ezzel, az, mennyi munka kell ahhoz, hogy hány beléphessünk ebbe a világba, bekukkanthassunk az ismeretlen lakásokban, hogy megnyíljanak előttünk ezek az ajtók - s ami még fontosabb: hogy megnyíljanak előttünk ezek az emberek! - s hol van még akkor a fényképezés? "

Forrás

A Panelvilág már a 39. Magyar Sajtófotó Pályázaton is díjazott lett, a sorozat ide kapcsolódó korábbi cikkünkben megtekinthető.

Publikálva: 2021-10-19 22:32:00

Hírek