Nyílt pályázattal újul meg a MOME Innovációs Központja

Az egyetem kutató, fejlesztő, innovációs és tudástranszfer pólusa, Közép-Európa egyik legnagyobb kreatív-innovációs központja, a MOME Innovációs Központ nyílt pályázattal emeli magasabb szintre kutatás-fejlesztési tevékenységét. Az OPEN CALL a teljes egyetemi közösséget és az ahhoz kapcsolódó szélesebb szakmai kört megszólítva kereste azokat a kutatókat és kutatási területeket, amelyekkel az Innovációs Központ 2022-ben foglalkozni kíván. A társadalmi és ökológiai felelősséget a középpontba helyező témák a fenntartható ipar, a szociális design, a jövő anyagai, interakció és immerzió, valamint az adat és történetmesélés területei, melyekhez a nyertes pályázatok is kapcsolódnak.

Az Innovációs Központ élére 2021 júniusában érkezett a Baltikumból új igazgató, a lett Lasma Ivaska, aki az intézmény számára új stratégiát alakított ki. Ennek részeként született a MOME OPEN CALL kiírás. A szakember vezetésével olyan pályázati struktúrát dolgozott ki az Innovációs Központ, amelynek segítségével a legizgalmasabb kutatási területek/projektek térképezhetők fel az egyetemen és az egyetemen kívül. 

Mint Ivaska korábban kifejtette, a MOME azon kevés közép-európai egyetemek egyike, amely az innovációt és a társadalmi felelősséget helyezi tevékenységének fókuszába, ezért is esett a választásuk például a fenntarthatóságot, a szociális designt és az alternatív anyaghasználatot kutató, fejlesztő területekre, melyeknek különösen fontos szerepük lesz a globális kihívások megoldásában. Az OPEN CALL segítségével új kutatók kapcsolódhatnak be az egyetem és az innovációs központ munkájába, több interdiszciplináris projekt születhet, és az intézmény intenzívebben dolgozhat a nemzetközi projektekben. Az új kutatócsoportok, együttműködések révén új tudás jön léte, amelyből az egyetem közössége és a társadalom egyaránt profitál majd. Olyan szakemberek tudnak így csatlakozni az egyetemi ökoszisztémához, akik eddig nem vettek rész a MOME kutatásaiban, de területük jól kapcsolódik a most fókuszba helyezett tematikákhoz. Ilyen például Holló Dávid design stratéga kutatása is, aki mesterséges korallzátonyok kifejlesztésével, a design és a biológia kapcsolatával foglalkozik, és nemzetközi tanulmányai és tapasztalatszerzése után a legjobb pillanatban érkezett vissza Magyarországra. 

A novemberben meghirdetett OPEN CALL népszerű kezdeményezés lett: negyvenhat pályázat érkezett a felhívásra. A kiírás követelményei közt szerepelt, hogy a pályázó a projekt és kutatási terület leírása mellett pénzügyi, marketing és HR tervet is benyújtson. A tizenöt nyertes pályázó munkáját hosszútávon alapozza meg az egyetem: nem csak a technikai feltételeket, de nemzetközi networking és on-site kutatási lehetőségeket, marketing és projektmanager csapatot is biztosít a projektfejlesztéshez.

A nyertes projektek kiválasztása több fordulóban történt, az előzsűri munkájában Jessica Hammings (Doktori Iskola), Barna Máté (Akadémia), Füleki Katalin (Pályázati Iroda), Péter András (Pályázati Iroda) működött közre. Ezt követően a zsűritagok, Matheidesz Réka (Pályázati Iroda igazgató), Lasma Ivaska (Innovációs Központ igazgató), Püspök Balázs (Akadémia igazgató), Barcza Dániel (stratégiai rektorhelyettes), Margaret Ann Dowling (márka- és üzletfejlesztési igazgató), Gémesi Zsolt (startup mentor, szakértő) részvételével döntöttek arról, hogy mely projektek jutnak tovább a második fordulóba. Az utolsó forduló egy pitch esemény volt, ahol a pályázók prezentálták projektjeiket. 

A nyertes pályázatok izgalmas, jövőbe mutató projekteket sorakoztatnak fel: az Adat és történetmesélés kategória kutatási témái között olyan projekteket találunk, mint a metaverzum jellegű VR terekben történő társas viselkedés feltérképezése, vagy a videójátékok szerepének vizsgálata az európai és nemzeteken átívelő identitás formálásában; de fikciós kísérlet is szerepel köztük a jövő egészségügye és a big data kapcsolatáról. 

Az Interakció és immerzió tematikát a Zenctuary projekt vizsgálja, a természeti környezet reprezentációjával a VR-ban és nyugtató hatásának mérésével.

A Fenntartható ipar témakörben nyertes lett egy fenntartható gyártást támogató digitális-analóg hibrid bio-robotikus rendszer fejlesztését célzó projekt; egy tájtervezési koncepció fenntartható szocio-ökológiai rendszerek számára, egy micélium alapú szenzoros műtárgy terve, valamint egy olyan kritikai design kurzus tematikájának kifejlesztése, amely ma működő szolgáltatások fenntarthatóságát gondolja újra 2050-re.

A jövő anyagai kategória nyertesei fizikai és érzelmi jóllétet támogató multiszenzorális textil innovációkkal, továbbá a klímaváltozás hatásainak csökkentésére és adaptációjára tervezett élő infrastruktúrával foglalkoznak.

A Szociális design területén folytatódik a MOME kutatói által korábban elindított nemzetközi hálózatépítés, a Social Design Network európai egyetemek együttműködésével vizsgálja a kapcsolódási pontokat. Emellett támogatást kapott a Máltai Szeretetszolgálattal közösen fejlesztett tiszaroffi inkubációs program terve, a FRUSKA című, tizenéves lányokat célzó kreatív workshop-sorozat; valamint egy, a gyerekbarát városi tömegközlekedést elősegítő eszközkészlet.

 

Publikálva: 2021-12-14 18:37:00