Újabb angol nyelvű szakokat kínál a MOME Kelet-Közép-Európa tehetségei számára

Date:
Két sikeresen indult angol nyelvű képzése után tovább bővíti nemzetközi oktatási portfólióját a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME). A kreatívipar területein továbbtanulni szándékozók a Photography és az Interaction Design mellett 2023 szeptemberétől az Animation és Design mesterszakokat is angol nyelven hallgathatják, ezzel a Budapestre járó diákok már egyetemi éveik alatt értékes kapcsolatrendszerhez és jövőformáló, versenyképes tudáshoz jutnak.

Az egyetem célja, hogy 2030-ra Közép-Európa legelismertebb kreatív egyeteme legyen, és így szakmai tudásával, alkotóközösségei munkájával aktívan részt vegyen a 21. század globális kihívásainak megoldásában. Mindehhez olyan innovatív, design alapú válaszokra van szükség, amelyek tudományterületeken és országhatárokon átívelve, a legkiválóbb szakemberek összefogásával születnek. 2022 szeptemberében angol nyelvű szakjait azzal a céllal indította el az egyetem, hogy versenyképes ajánlatával a Baltikumtól a Nyugat-Balkánig képes legyen megszólítani a régió tehetségeit, a két új angol nyelvű szak elindítása pedig újabb fontos mérföldkő ebben.

A MOME kivételes felszereltségű, modern campusán zajló képzésről az Interaction Design MA egyik hallgatója így fogalmaz: „Az tetszik a legjobban, hogy bár van egy bizonyos tanterv, a program rugalmas: szeretem az alkalmazott és a spekulatív design módszerek keverékét, a tartalmi egyensúlyt, azt, hogy több - emberi, technológiai, üzleti - szempontból, más-más tudományterületen keresztül lehet egy adott témát megközelíteni. Rengeteg különböző lehetőséget és formátumot kínál a MOME a tehetségünk felfedezésére: részt vehetünk hackathonokon, pályázatokon, és vezető nemzetközi iparági szereplők előadásain gyűjthetünk inspirációt!

Az angol nyelvű szakok természetesen a magyar és az EGT országaiból érkező hallgatóknak is elérhetők, akár a tanulmányaik teljes költségét fedező állami finanszírozással, ha a magyar felvételi rendszeren keresztül nyújtják be jelentkezésüket. A képzésre jelentkező legkiválóbb közép-európai hallgatókat külön ösztöndíjprogram várja.

A 2023 őszén induló új szakok egyike, a nagymúltú Design MA képzés célja, hogy a világot széles összefüggésében értelmezni tudó, stratégiai szemléletű, proaktív vállalkozói megközelítéssel rendelkező tervezőket képezzen. A hallgatók a képzésen két irányban szakosodhatnak: a Strategic Product Innovation specializáció olyan emberléptékű, fenntartható tárgyak, szolgáltatások, és rendszerek tervezésére fókuszál, amelyek komplex módon reflektálnak a társadalmi és kulturális igényekre, míg a Smart Mobility specializáció a jövő közlekedési kihívásaira ad felelős válaszokat.

A másik angol nyelven elérhető új mesterszak a nemzetközi rangú Animáció MA szak lesz, melyen a filmrendező képzésen túl a Videojáték (Game Design) szakirányt is választhatják a hallgatók. Az Immerzív történetmesélés (Immersive Storytelling) specializáció keretében pedig a virtuális és kiterjesztett valóság technológiák működésével, eszközeivel és lehetőségeivel ismerkedhetnek meg a szórakoztatóiparon túl akár a mentálishigiénés területeken, vagy a jövő turisztikai iparában.

További információ:

A 2023/2024-es tanévben angol nyelven induló négy mesterszakunkról:

https://mome.hu/hu/kepzes-szintek/eng-ma

Bővebben az egyes szakokról:

Animation MA angol nyelven
Design MA angol nyelven
Fotográfia MA angol nyelven
Interaction Design MA angol nyelven

 

Kapcsolat:

MOME Press
press@mome.hu

More news

A Pilsenben rendezett CEE Animation Forum a régió kiemelt jelentőségű animációs szakmai pitchfóruma, ahol animációs szakemberek mutathatják be ötleteiket és bővíthetik networkjüket. A MOME Animáció szakos hallgatói évről évre jelen vannak az eseményen – idén Diószeghy Dániel és Nagy Zoé prezentálták diplomaprojektjeiket, mellettük pedig a szak egy külön előadással és kiállítással is jelentkezett.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen (MOME) rendszeresen vetítik filmjeit, amelyek minden generációt képesek a filmvászon elé szögezni, hiszen a rendszerváltás előtti Magyarországról ezekből lehet hiteles képet alkotni. Gazdag Gyula filmrendező, forgatókönyvíró a University of California, Los Angeles (UCLA) Film, Televízió és Digitális Média Tanszékének emeritus professora, a Robert Redford alapította Sundance Filmmakers Lab művészeti vezetője, akit 2010-ben az Amerikai Egyesült Államok tíz legjobb filmtanára közé választottak. 2023-tól pedig Moholy-Nagy-díjas is, az elismerést iskolateremtő pedagógiai tevékenységéért veheti át november 30-án Fülöp József rektortól.

Párizs novemberben a fotográfia fellegvára, ekkor rendezik meg a Paris Photo-t, mely a világ legnagyobb fotográfiai eseménye. A sok tízezer helyi és nemzetközi érdeklődőt vonzó vásárral azonos időben a Concorde Atlantique nevű hajó ad helyet a Polycopies nevű, kifejezetten a fotókönyvekre fókuszáló vásárnak. A Fotográfia szak 2023 november 8-12 között először vett részt saját standdal a Polycopies-on.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121