MOME IK Alumni sorozat | Csernák Janka

A MOME Innovációs Központban (MOME IK) dolgozó MOME alumnik és munkájuk bemutatásán keresztül szeretnénk betekintést adni az IK-n belül folyó munkafolyamatokba és felmutatni egy-egy potenciális karrierlehetőséget azon MOME-s diákok számára, akik az alma materben képzelik el diploma utáni karrierjüket.

Ezen a héten Csernák Jankával, a Kreatív Fenntarthatósági HUB kutatójával beszélgettünk.

Milyen szakon végeztél?  Melyik volt a kedvenc kurzusod?

Fémműves tervezőként végeztem, de a klasszikus megoldások helyett többnyire kerestem a határterületeket, eltérő anyaghasználatokat. A tervező tárgyak intenzitása és koncentrált figyelme végig közel állt hozzám.

Mivel foglalkoztál az egyetem elvégzése óta?

A diploma után évekig dolgoztam piaci környezetben tárgytervezőként, art direktorként, de komplexebb, interdiszciplináris tervezői helyzetekben is részt vettem.

Hogyan kerültél az  Innovációs Központba és mivel foglalkozol itt?

Az Innovációs Központban február óta dolgozom kutatóként, ami egy szerencsés együttállás, hiszen olyan témákkal foglalkozhatok a Kreatív Technológiai HUB kutatójaként, mint a szociális design, amely egyébként is szenvedélyesen érdekel.

Van olyan tudás, amit az egyetemi évekből hoztál magaddal, amit azóta, akár itt is hasznosítani tudsz?

Nekem fontos tanulság volt, hogy ebben a szakmában folyamatos megújulásra van szükség, és hogy minden helyzet annyit hoz vissza, amennyi kíváncsiságot, kísérletezést az ember beletölt.

A kutatói munkád mellett készülsz a doktoridra. Hogyan kapcsolódik a kettő?

A kettő több ponton is kapcsolódik: a doktori kutatásomban azt vizsgálom, hogy hogyan járulhat hozzá a design eszközrendszere női közösségek fejlesztéséhez. Az IK-n belül több olyan projekten is dolgozom, amely ehhez inputokat, tanulságokat kínál.

Egy jó tanács a kreatívipari élethez:

Nincs egy, mindenre alkalmazható jó tanácsom, szerintem ahány tervező, annyiféle habitus van. Ha valamit fontosnak tartok, az a nyitottság megőrzése.

Melyik a kedvenc helyed a campuson és miért?

Az agorán és a dombon szívesen ücsörgök jó időben, és belépéskor mindig megnézem magamnak a bejáratra felkúszó vadszőlőt.

Publikálva: 2020-11-18 14:46:00