Moholy-Nagy University of Art and Design

Anyagkutatás Hub

Hub Lead
Researchers
Research Hubs
Az interdiszciplináris kutatócsoport a kézzelfogható technológia, a dinamikus felületek, a bioanyagok, az elektronikus textíliák és a puha robotika kérdéseivel foglalkozik. Tagjai prototípusokat készítenek, gyártási módszereket kutatnak, és új anyagokat hoznak létre.
A hardveres kompetenciák és a célirányos szoftverfejlesztések ötvözésével a hub olyan új anyagok felfedezésére összpontosít, amelyek lehetővé teszik a jövő átformálását, valamint az emberiség és a minket körülvevő anyagi világ közötti kapcsolat újraértelmezését.
A kiterjesztett textilek, bioanyagok és lágy áramkörök kísérleti mennyiségű kifejlesztésével a gyakorlatban jól hasznosítható, nagy hatású anyaginnovációk jönnek létre, amelyek pozitívan befolyásolhatják az emberi lét jelenét és jövőjét.

A Michelin csillagos budapesti étterem, a SALT egy micélium kompozitból készült desszerttálaló tányér megalkotására kért fel minket. A megrendelővel egyeztetve kidolgozott egyedi design kivitelezése kihívást jelentő, ugyanakkor hálás feladatot jelentett, amelynek során hozzájárulhatunk a gasztronómia körkörösebbé tételéhez.

A Biohaus projekt arra hívja fel a figyelmet, hogy a földi biodesign és biogyártás megkerülhetetlenül fontos, és mindezt a Mars inspirálta innovációk szemszögéből teszi. A féléves kutatás során egy algatermesztésre képes, felfújható bioreaktort hoztunk létre.

A Kisléptékű Fejlesztési Program célja, hogy innovatív módszereket dolgozzon ki a deadstock anyagok felhasználására. A fejlesztési program résztvevői végigjárják a kutatás és az innováció esetleges iparosításának fázisait.

A Conscious Textile Group jelenleg egyéves, designvezérelt kutatási projektet folytat a textil újrahasznosításáról. A projekt célja, hogy újrahasznosított szálakból olyan kiváló minőségű textilanyagokat hozzon létre, amelyek újra felhasználhatóak a textilipari gyártásban, és így egy zárt, körkörös újrahasznosítási rendszer jöhet létre.

A munkánk során arra törekszünk, hogy megoldást találjunk az édesvízi nádasok védelmének kihívásaira. A nádasok olyan természeti élőhelyek, amelyek nagy jelentőséggel bírnak a vízi élőlények számára. Azonban a nádasok pusztulása és darabolódása súlyos következményekkel jár az ökoszisztéma egészére nézve.

Annak feltérképezése, hogy milyen lehetőségek állnak rendelkezésre a műanyagszennyezés csökkentésére a micélium segítségével.

Új kiterjesztett anyagok, különösen lágy interfészek kutatása és fejlesztése a digitális környezet és a fizikai világ közötti intuitív, nem intruzív platform létrehozásához.

Researchers

Kutató, doktoranda

blaumann.edit@mome.hu

Kutató

delatorre@mome.hu

Kutató, óraadó

karpati.judit@mome.hu

Kutató

malu.lucking@mome.hu

Kutató

minko.mihaly@mome.hu

Kutató

papp.zsofia@mome.hu

Research Hubs

Az XXI. században az adatgyűjtés mindennapos tevékenységnek számít, azonban az adatok mögött rejlő történetek csak ritkán tárulnak fel. A data storytelling interaktív eszközökkel és narratív módszerekkel mutatja be a döntéshozást megkönnyítő mintázatokat.

Az Immerzió és Interkació Hubban a metaverzum-szerű környezetek tervezési hiányosságait vizsgáljuk, és olyan prototípusok létrehozására törekszünk, amelyek jótékony hatással lehetnek mentális egészségünkre és mindennapi életünkre is.

Gyakorlatalapú designkutatások kidolgozása és támogatása a fenntarthatóbb életmód és gazdaság lehetőségeinek feltárásához.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121