Moholy-Nagy University of Art and Design

Anyagkutatás Hub

Hub Lead
Researchers
Research Hubs
A fogyatkozó nyersanyagok és erőforrások, a változó igények és a fenntarthatósággal kapcsolatos aggodalmak megkövetelik, hogy új anyagokat kutassunk és fejlesszünk. Anyagközpontú tervezési megközelítéssel dolgozunk, hogy megértsük és újrafogalmazzuk az emberiség és a minket körülvevő anyagok közötti dinamikát, hogy így alakítsuk a jövőt.
A meglévő anyagok hiányosságai, a fejlődő technológiák és iparágak igényeihez való felzárkózás, a fenntarthatóság és a változó funkcionalitás új anyagok létrehozását teszik szükségessé. A Material Hubban célunk a hagyományos kézműves mesterség, az emergens technológiák és az anyagtudományi szakértelem ötvözése. Mivel munkánk a körkörös tervezési stratégiákban gyökerezik, holisztikusan közelítjük meg az anyagokat, felismerve azok kettős, technikai és kísérleti jellegét.
A kézzelfogható technológiák, a dinamikus felületek, a bioanyagok, az elektronikus textíliák, a körkörös anyagok és alkalmazásuk megértése lehetővé teszi számunkra, hogy megoldásokat hozzunk létre napjaink kihívásaira.

A Michelin csillagos budapesti étterem, a SALT egy micélium kompozitból készült desszerttálaló tányér megalkotására kért fel minket. A megrendelővel egyeztetve kidolgozott egyedi design kivitelezése kihívást jelentő, ugyanakkor hálás feladatot jelentett, amelynek során hozzájárulhatunk a gasztronómia körkörösebbé tételéhez.

A Biohaus projekt arra hívja fel a figyelmet, hogy a földi biodesign és biogyártás megkerülhetetlenül fontos, és mindezt a Mars inspirálta innovációk szemszögéből teszi. A féléves kutatás során egy algatermesztésre képes, felfújható bioreaktort hoztunk létre.

A Kisléptékű Fejlesztési Program célja, hogy innovatív módszereket dolgozzon ki a deadstock anyagok felhasználására. A fejlesztési program résztvevői végigjárják a kutatás és az innováció esetleges iparosításának fázisait.

A Conscious Textile Group jelenleg egyéves, designvezérelt kutatási projektet folytat a textil újrahasznosításáról. A projekt célja, hogy újrahasznosított szálakból olyan kiváló minőségű textilanyagokat hozzon létre, amelyek újra felhasználhatóak a textilipari gyártásban, és így egy zárt, körkörös újrahasznosítási rendszer jöhet létre.

Annak feltérképezése, hogy milyen lehetőségek állnak rendelkezésre a műanyagszennyezés csökkentésére a micélium segítségével.

Új kiterjesztett anyagok, különösen lágy interfészek kutatása és fejlesztése a digitális környezet és a fizikai világ közötti intuitív, nem intruzív platform létrehozásához.

Hub Lead

Kutató, Megbízott Anyagkutatás Hub vezető

malu.lucking@mome.hu

Researchers

Kutató, doktoranda

blaumann.edit@mome.hu

Kutató

delatorre@mome.hu

Kutató, témavezető, óraadó

karpati.judit@mome.hu

Kutató

papp.zsofia@mome.hu

Research Hubs

Az elmúlt évtizedek során az egyének számára vagy róluk készült, valamint az általuk generált adatok számának növekedése egyre összetettebbé tette az adatalapú narratívákat. Ezek megértése gyakran kihívást jelent a laikusok számára. Kutatásink célja, hogy ezeket az adatnarratívákat demisztifikáljuk, lehetővé téve az emberek számára az adatok megértését, értelmezését és hatékonyabb felhasználását. Ezáltal elősegítjük az ember és az adatok közötti érthetőbb, inkluzívabb és átláthatóbb interakciókat a mindennapi életben.

Az ember és a számítógép közötti interakció gyors fejlődésének közepette az Immerzió és Interkació Hub tagjai az interaktív környezetek spekulatív jövőképeit vizsgálják, amelyek lehetővé teszik számunkra, hogy teljes értékű kapcsolatot alakítsunk ki természetes környezetünkkel és saját magunkkal.

Az éghajlatváltozás, a társadalmi egyenlőtlenségek, a városi mobilitás és más, napjainkat egyre inkább befolyásoló kérdések arra sarkallnak minket, hogy közösen gondolkodjunk arról, hogyan támogathatja a design a pozitív változásokat. A hub részvételi, gyakorlati alapú designkutatásai hozzájárulnak egy fenntarthatóbb gazdaság és egy mindenki számára rugalmasabb társadalom megteremtéséhez.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121