Moholy-Nagy University of Art and Design

Data Storytelling Hub

Management
Researchers
Research Hubs
Az XXI. században az adatgyűjtés mindennapos tevékenységnek számít, azonban az adatok mögött rejlő történetek csak ritkán tárulnak fel. A data storytelling interaktív eszközökkel és narratív módszerekkel mutatja be a döntéshozást megkönnyítő mintázatokat.
Az emberek mindig találnak módot arra, hogy elmeséljenek vagy meghallgassanak egy érdekes történetet. Remekül példázza mindezt Florence Nightingale, akinek rózsadiagramja az egyik első olyan adatvizualizáció, amely egy történetet mesél el.
A hub célja nem csupán az alapvető módszerek elmélyítése, hanem az újakkal való kísérletezés is. Akár interaktív vizualizációról, akár XR-környezetről legyen szó a cél valami olyasmi létrehozása, ami segíthet megérteni az adatok mögött rejlő történeteket.

A régióban elsőként vizsgáltuk meg a design szerepét a cégek működésében.

Az adatok mindenhol jelen vannak és ezek értelmezése egyre fontosabbá válik. Ebben a kutatásban a hangsúly azon van, hogy miként vonjunk be a laikusokat a data storytelling (adat-történetmesélés) tervezési folyamatba. A kutatás célja új data storytelling design eszközök létrehozása, miközben feltárjuk a különböző data storytelling stratégiák hatások megértésének és tapasztalatainak értékelési módjait is.

A MOME Innovációs Központ kutatócsoportja Barabási Albert-László hálózatkutató, fizikus felkérésére közös projektet fejlesztett, aminek keretein belül egy hálózatrajzoló robotot és egy kiterjesztett valóság (AR) alkalmazást is bemutattak.

A kutatás célja a városi placemaking (helyteremtési) eszköztár kiterjesztése az embertől eltérő fajokra, olyan módszerekkel kombinálva, amelyek arra késztetik a városi szakembereket, hogy a természeti elemeket és az ökológiai rendszereket a városi tér egyenrangú részének vagy felhasználóinak tekintsék.

Management

Data Storytelling Hub vezető

karyda@mome.hu

Researchers

Kutató

boros.judit@mome.hu

Kutató

damla.cay@mome.hu

Kutató

minko.mihaly@mome.hu

Kutató, hallgató

szabo.adam@mome.hu

Research Hubs

Az interdiszciplináris kutatócsoport a kézzelfogható technológia, a dinamikus felületek, a bioanyagok, az elektronikus textíliák és a puha robotika kérdéseivel foglalkozik. Tagjai prototípusokat készítenek, gyártási módszereket kutatnak, és új anyagokat hoznak létre.

Az Interakció és immerzió Hubban a metaverzum-szerű környezetek tervezési hiányosságait vizsgáljuk, és olyan prototípusok létrehozására törekszünk, amelyek jótékony hatással lehetnek mentális egészségünkre és mindennapi életünkre is.

Gyakorlatalapú designkutatások kidolgozása és támogatása a fenntarthatóbb életmód és gazdaság lehetőségeinek feltárásához.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121