Moholy-Nagy University of Art and Design

Data Storytelling Hub

Hub Lead
Researchers
Research Hubs
Az XXI. században az adatgyűjtés mindennapos tevékenységnek számít, azonban az adatok mögött rejlő történetek csak ritkán tárulnak fel. A data storytelling interaktív eszközökkel és narratív módszerekkel mutatja be a döntéshozást megkönnyítő mintázatokat.
Az emberek mindig találnak módot arra, hogy elmeséljenek vagy meghallgassanak egy érdekes történetet. Remekül példázza mindezt Florence Nightingale, akinek rózsadiagramja az egyik első olyan adatvizualizáció, amely egy történetet mesél el.
A hub célja nem csupán az alapvető módszerek elmélyítése, hanem az újakkal való kísérletezés is. Akár interaktív vizualizációról, akár XR-környezetről legyen szó a cél valami olyasmi létrehozása, ami segíthet megérteni az adatok mögött rejlő történeteket.

Az adatvizualizáció egyre szélesebb körű elterjedésével felmerül egy alapvető kérdés: Hogyan biztosíthatjuk, hogy szakértők és a nem hozzáértők is aktívan részt vegyenek az adatvezérelt történetmesélés tervezési folyamatában? A HUN-REN Energiatudományi Kutatóközponttal együttműködésben felvetett kutatási javaslatunk erre a kritikus kérdésre keresi a választ az adatvezérelt történetmesélés tervezési terében való elmélyüléssel és a tudományos kommunikáció javítását szolgáló innovatív társalkotási eszközök kifejlesztésével.

Az adatok mindenhol jelen vannak és ezek értelmezése egyre fontosabbá válik. Ebben a kutatásban a hangsúly azon van, hogy miként vonjunk be a laikusokat a data storytelling (adat-történetmesélés) tervezési folyamatba. A kutatás célja új data storytelling design eszközök létrehozása, miközben feltárjuk a különböző data storytelling stratégiák hatások megértésének és tapasztalatainak értékelési módjait is.

Debrecen történetét alapvetően határozták meg a tűzesetek, amelyek gyakran és nagy mértékben pusztítottak egészen a XIX. század derekáig. A Debrecen Városa a Nagytemplomi Református Egyházközséggel közösen elhatározta, hogy emléket állít ezeknek a tűzeseteknek. A debreceni levéltárban fellelhető jegyzőkönyvek és írásos dokumentumok alapján Kocsi Olga a MOME megbízására az adatalapú installációt készített, amely segítségével megmutatják a város tüzeinek történetét. A projektben a MOME más polgárai is részt vettek, köztük Minkó Mihály kutató.

A MOME Innovációs Központ kutatócsoportja Barabási Albert-László hálózatkutató, fizikus felkérésére közös projektet fejlesztett, aminek keretein belül egy hálózatrajzoló robotot és egy kiterjesztett valóság (AR) alkalmazást is bemutattak.

A kutatás célja a városi placemaking (helyteremtési) eszköztár kiterjesztése az embertől eltérő fajokra, olyan módszerekkel kombinálva, amelyek arra késztetik a városi szakembereket, hogy a természeti elemeket és az ökológiai rendszereket a városi tér egyenrangú részének vagy felhasználóinak tekintsék.

A Pollino egy more-than-human helyteremtő kezdeményezés, amely a design, az ökológia és a várostervezés területeit ötvözi. Célja annak feltárása, hogyan lehet a városi területeket úgy átalakítani, hogy azok jobban megfeleljenek a beporzók igényeinek, valamint fokozzák a biológiai sokféleséget és az ellenállóképességet.

Hub Lead

Data Storytelling Hub vezető

karyda@mome.hu

Researchers

Kutató

boros.judit@mome.hu

Junior kutató

butter.kitti@mome.hu

Kutató

damla.cay@mome.hu

Kutató

minko.mihaly@mome.hu

Kutató, hallgató

szabo.adam@mome.hu

Research Hubs

Az interdiszciplináris kutatócsoport a kézzelfogható technológia, a dinamikus felületek, a bioanyagok, az elektronikus textíliák és a puha robotika kérdéseivel foglalkozik. Tagjai prototípusokat készítenek, gyártási módszereket kutatnak, és új anyagokat hoznak létre.

Az Immerzió és Interkació Hubban a metaverzum-szerű környezetek tervezési hiányosságait vizsgáljuk, és olyan prototípusok létrehozására törekszünk, amelyek jótékony hatással lehetnek mentális egészségünkre és mindennapi életünkre is.

Gyakorlatalapú designkutatások kidolgozása és támogatása a fenntarthatóbb életmód és gazdaság lehetőségeinek feltárásához.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121