Moholy-Nagy University of Art and Design

Social Design Hub

Hub Lead
Researchers
Research Hubs
Gyakorlatalapú designkutatások kidolgozása és támogatása a fenntarthatóbb életmód és gazdaság lehetőségeinek feltárásához.
A Social Design Hub innovatív, gyakorlatalapú designkutatások kidolgozásával foglalkozik. Célja, hogy tudásközpontként működjön, és támogassa a MOME bármely részén folytatott kapcsolódó tevékenységeket. A hub megoldásokat keres arra, hogy mindenki esetében csökkentse az egyenlőtlenségeket és növelje a tűrőképességet.

A projekt a szociális design eszközeinek felhasználásával feltárja, hogyan lehet biztonságosabbá és vonzóbbá tenni a városi közlekedést a gyermekek (8-13 éves korosztály) számára. A kutatás folyamatalapú,társas adatgyűjtést, a szociális design módszertani eszközeit, akció- és megfigyelő kutatást, interjúkat használ a célcsoport által felvetett konkrét kihívásokra összpontosító design prototípus létrehozásához.

A Change Agents egy felsőoktatási együttműködési partnerség, amelyet az Európai Unió Erasmus+ programja finanszíroz. A projekt hat felsőoktatási intézményből - melyek közül a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem a projekt koordinátora - és két civil szervezetből, mint társult partnerből áll.

A Felhőgyár egy hosszú távú, együttműködésen alapuló szociális design projekt volt, amelynek célja a kreativitás és a közösségi ellenálló képesség előmozdítása volt a vidéki származású, kiszolgáltatott gyerekek körében a tervezésen alapuló közös alkotófolyamatok révén.

A FRUSKA hátrányos helyzetű lányok számára létrehozott kreatív tér és designoktatási program, amely designeszközök segítségével kínál többszintű tanulási élményt. Olyan szervezetek lányközösségeivel dolgozik együtt, mint a Láthatatlan Iskola vagy a Deák Diák Általános Iskola.

A világjárvány idején a Social Design Kutatócsoport a MOME különböző tanáraival együttműködve próbált reagálni az otthoni elszigeteltség hatásaira, amelyek a különböző élethelyzetekben különleges nehézségeket okozhatnak.

A projekt célja, hogy egy olyan, design módszereken alapuló eszköztárat dolgozzon ki partneri együttműködésben, amely hozzájárul és elősegíti Magyarország 300 legszegényebb falujában élő, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Jelenlét Programjában részt vevő gyermekek kreatív kompetenciáinak fejlesztését. A projekt hosszú távú célja, hogy a két intézmény között olyan fenntartható partnerség jöjjön létre, amely szociálisan elkötelezett designprojekteket tud adaptálható formában eljuttatni a magyarországi és a közép-kelet-európai régió hátrányos helyzetű közösségeinek gyermekeihez.

A Social Design Network (SDN) olyan hasonló gondolkodású emberekből álló nemzetközi csoport, akik szeretnének közös, proaktív lépéseket tenni és pozitív változásokat elindítani a szociális design szemléletének globális szintű újraértelmezése és továbbfejlesztése céljából.

Hub Lead

Social Design Hub vezető, Tudományos főmunkatárs

feher.bori@mome.hu

Researchers

Kutató

csernak.janka@mome.hu

Kutatási Asszisztens

marosan.borbala@mome.hu

Kutató, doktoranda

szerencses.rita@mome.hu

Research Hubs

Az interdiszciplináris kutatócsoport a kézzelfogható technológia, a dinamikus felületek, a bioanyagok, az elektronikus textíliák és a puha robotika kérdéseivel foglalkozik. Tagjai prototípusokat készítenek, gyártási módszereket kutatnak, és új anyagokat hoznak létre.

Az XXI. században az adatgyűjtés mindennapos tevékenységnek számít, azonban az adatok mögött rejlő történetek csak ritkán tárulnak fel. A data storytelling interaktív eszközökkel és narratív módszerekkel mutatja be a döntéshozást megkönnyítő mintázatokat.

Az Immerzió és Interkació Hubban a metaverzum-szerű környezetek tervezési hiányosságait vizsgáljuk, és olyan prototípusok létrehozására törekszünk, amelyek jótékony hatással lehetnek mentális egészségünkre és mindennapi életünkre is.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121