Körösvölgyi Zoltán

óraadó ,
doktorandusz

Körösvölgyi Zoltán

óraadó, doktorandusz

Kutatási terület szakrális művészet/design
Szervezeti egység Doktori Iskola

Bio

Sokfelé és sokfélét dolgoztam és tanultam az elmúlt több mint harminc évben. Művészettörténész végzettségem mellett rendelkezem több évtizedes marketingkommunikációs, több éves kulturális vállalatvezetői, valamint évtizedes egyetemi oktatói, előadói, továbbá művészeti kurátori, újságírói tapasztalattal is magyar és angol nyelvű környezetben.

Angol nyelv és irodalom, valamint művészettörténet szakos egyetemi tanulmányok után művészettörténészként diplomáztam az Eötvös Loránd Tudományegyetemen 1992-ben. Dolgoztam a végzettségem szerinti szakmámban (Soros Alapítvány Kortárs Művészeti Központ), voltam tolmács-fordító (MATÁV), reklámíró, majd kreatívigazgató nemzetközi és hazai reklámügynökségeken (Bates Saatchi & Saatchi, McCann-Erickson, BBDO, Akció, Roxer 2.0, Artwerk), marketingigazgató (Sió-Eckes), főszerkesztő (Yacht Life magazin), és vezettem kulturális céget is (Budapest Film Zrt.)

Jelenleg egyszerre vagyok doktorandusz és oktató. 2016 óta Moholy-Nagy Művészeti Egyetem művészetelmélet (designelmélet) / designkultúra-tudomány szakos PhD doktoranduszaként a kortárs szakrális művészet és design területét kutatom; egyben e témakörben megbízott óraadóként a graduális oktatásban is részt veszek. 2013 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem óraadójaként, 2018 óta tanársegédjeként pedig művészettörténethez és művészetmenedzsmenthez kapcsolódó kurzusokat tartok magyar és angol nyelven. 2009 és 2012 között az Eötvös Loránd Tudományegyetem Művészetelméleti és Médiakutatási Intézetében tartottam kurzusokat kommunikáció és médiafejlesztés tárgyakban.

2017 óta számos kiállítást jegyeztem kurátorként, vezettem a kutatási területemhez és oktatott tárgyaimhoz kapcsolódó egyetemen kívüli projektet, rendszeresen előadok hazai és nemzetközi konferenciákon, rendszeresen publikálok magyar és angol nyelven, és kiemelt figyelmet fordítok a kutatási területemhez kapcsolódó kiemelkedő nemzetközi szakirodalom fordítására.

Kutatásommal és kapcsolódó tevékenységeimmel célom, hogy tovább gazdagítsam a szakralitáshoz, vallásossághoz, spirituális tapasztaláshoz kapcsolódó művészeti és tervezői tevékenységek és gyakorlatok, valamint a kapcsolódó elméleti (bölcsészeti, teológiai) diszciplínák közötti dialógust, kapcsolatot teremtsek annak nemzetközi diskurzusával, és minél több olyan kitüntetett alkotás létrehozásához járulhassak hozzá, mint a 2018-as elméleti kurzusunk egyik eredményeként közösségi alkotásként megépült, azóta kiemelt figyelmet élvező pannonhalmi Erdei-kápolna.


Oktatott tárgyak

Elméleti előadás és olvasószeminárium

Mutass többet
Szakmai eredmények, publikációk
„Kommenzalitás a kiállítóteremben,” DOSZ Fiatal Kutatók és Doktoranduszok VIII. Nemzetközi Teológuskonferenciája 2018, 137–143.o. (ISBN 978 615 5586 34 7), 2018
„Kortárs szakrális? Kit érdekel?” Egyetemi füzetek 38, A reformáció aktualitásai, Babeș–Bolyai Tudományegyetem BTK Magyar Irodalomtudományi Intézet, Kolozsvár, 115–127.o., 2017