Simon Andrea

egyetemi tanársegéd ,
doktoranda

Simon Andrea

egyetemi tanársegéd , doktoranda

Oktatási terület Elmélet
Kutatási terület együttműködésen alapuló művészeti gyakorlatok
Szervezeti egység Doktori Iskola , Elméleti Intézet

Bio

Végzettségem színházrendező és közgazdász. 1999-től a British Council művészeti vezetőjeként majd igazgatóhelyetteseként foglalkoztam közösségi projektekkel és vállalatvezetéssel. 2014 szeptembere óta a Ludwig Múzeum Nemzetközi Osztályának vezetőjeként valamint együttműködésen alapuló művészeti projektek tervezőjeként és kurátoraként tevékenykedek. A közösségekkel való művészeti munkát, a művészeti eszközök társadalmi jellegű használatát az egyik legértékesebb művészeti iránynak tartom.

Kurátorként A Közös ügyeink (2018, Ludwig Múzeum) és a Mánia. Csendes stratégiák (2019, MODEM) kiállításokat jegyzem.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) Doktori Iskolájának a hallgatójaként  kurzust vezetek a MOME Elméleti Intézetében és a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) Társadalomtudományok és Nemzetközi Tanulmányok Intézetében. Kurzusaim témája: A sztereotípia ördögi körei a design gondolkodásban (MOME) és Nyilvános diplomácia/Kulturális diplomácia (METU). Mind a két kurzust angolul tartom.

Kutatási témám a művészek lehetséges stratégiai szerepét vizsgálja a digitális kor kultúraközvetítői vízióiban.

A közönségbevonási és tartalomközvetítői kortárs törekvésekben a művész hozzáadott értéke a múzeumi intézményrendszerhez éppúgy, mint az intézmények hozzáadott értéke a művész munkásságához, szükségszerűen új megvilágításba helyeződik. A művész mint autonóm, ámde a különböző társadalmi ügyek irányába egyre gyakrabban elkötelezett szereplő, kulcsfontosságú értékeket hordoz a kreativitáshoz kötődő témák intézményei számára a közönségbevonás és tudásmegosztás minden szakaszában.

A kutatás középpontjában az Egyesült Királyságban a művészek által felhalmozott tapasztalatok megvizsgálása és tanulságok levonása áll. A cél az, hogy azon országokban, amelyekben az együttműködésen alapuló gyakorlatok most szökkennek szárba, ne torpanjanak meg az előbbre tartó angolszász területen felhalmozódott nehézségektől, hanem a tanulságok mentén saját fejlődési stratégiát tudjanak felállítani.

Disszertációm mentén élesítem Frontal Backlash névre keresztelt elméletemet, mely szerint a periférián elhelyezkedő országokba gyakran előbb érkezik meg egy társadalmi ügy ellenhatása (backlash), mint maga az ügy, ezért különösen fontos, hogy saját kialakítandó stratégiáinkat az adott ügy mélyreható analízise és ne pusztán a backlash informálja.

Mutass többet
Szakmai eredmények, publikációk
Közös ügyeink - Együttműködésen alapuló művészeti projektek, magyar-angol, szerkesztő: Simon Andrea és Szipőcs Krisztina, kiadó: Ludwig Múzeum, 380 o.,2018.
Mánia. Csendes stratégiák, magyar-angol, szerkesztő: Simon Andrea, kiadó: MODEM, 52 o., 2019