Otthonról hozta - Karole P. B. Vail interjú

A tudós kíváncsisága hajtotta Moholy-Nagy Lászlót – mondja a New York-i Guggenheim egykori kurátora, most Peggy Guggenheim velencei múzeumának igazgatója, aki a minap vette át a budapesti MOME-n a művészről elnevezett díjat.

 

Ön két kiemelkedő műgyűjtőt tudhat a felmenői között, Peggy Guggenheim a nagyanyja, az ő nagybátyja pedig Solomon R. Guggenheim volt. Hatással volt ez a rokonság a gyerekkorára, illetve a pályaválasztására?

Igazából teljesen hétköznapi gyerekkorom volt, nem forgott minden a művészet körül, de tény, hogy a családunkban mindenki nagyon nyitott volt a művészetek – és nem csak a képzőművészet – iránt. A születésemkor Peggy már Velencében élt, a gyűjteményével körülvéve. A legtöbb műtárggyal akkor találkoztam, amikor nála töltöttem a vakációkat. Óriási élmény volt ott együtt látni az akkori évtizedek sztárművészeinek alkotásait, de azért ne gondolja, hogy ezek mindig kellemes találkozások voltak. Max Ernst szürrealista képei között például nagyon nehezen jött álom a szememre. És az igazat megvallva, ennek a környezetnek nem volt lényeges szerepe abban, hogy végül a képzőművészethez kötődő pályát választottam. Ez szinte a véletlenen múlt, és soha nem gondoltam volna, hogy egyszer majd én leszek Peggy múzeumának az igazgatója.

A cikk a HVG 2019. december 5-ei számában jelent meg. Az interjú teljes terjedelemben itt érhető el.

Publikálva: 2019-12-05 15:09:00