Megosztani a tudást - Interjú Józsa Szabolccsal, a ComplexityJam magyar zsűritagjával

A koronavírus járvány során tapasztalt hírdömping és az ennek kapcsán kialakult álhírek terjedése adta a témáját a május 29. és június 5. között a MOME és az INDCOR COST projekt közös koordinációjában első alkalommal megrendezett nemzetközi játékfejlesztő versenynek. A ComplexityJam lehetőséget adott arra, hogy 12 ország 15 egyetemének közel 80 versenyzője mérje össze tudását. A verseny érdekességét maga a téma adta, hiszen a vírushelyzetre való tekintettel a hagyományoktól eltérően a verseny kizárólag a virtuális térben zajlott. Józsa Szabolcsot, a nemzetközi verseny magyar zsűritagját, a Nemesys Games alapítóját kérdeztük a hazai játékfejlesztő színtérről és a versenyről.

Sokan a Nemesys Games játékfejlesztő cég alapítójaként és a magyarországi game jamek egyik legaktívabb szervezőjeként ismernek. Miért fontosak neked ezek az események?

Játékfejlesztőként már eljutottunk valahova ebben a szcénában, és illene visszaadni valamit a közösségnek. Sajnos erre még nem alakultak ki a megfelelő platformok, ezért is kezdtünk game jameket és meetupokat szervezni. Szeretnénk, ha minél többen kapnának lehetőséget megmutatni magukat. Úgy gondolom, hogy elsősorban nem vetélytársai, hanem segítői vagyunk egymásnak. Ezen a piacon attól, hogy nekem van egy sikeres játékom, a másik csapat fejlesztése nem lesz kevésbé sikeres, sőt!  Minél többen hozunk létre ütőképes termékeket, annál inkább növeljük a régió ázsióját. Nem félni kell egymástól, hanem megosztani a tudást, mert ettől mindannyian csak erősebbek leszünk. Örülök, hogy ezt egyre többen látják hozzám hasonlóan.

Mennyire vagyunk jók játékfejlesztésben? Mennyire ismernek minket nemzetközi piacon? 

Szinte semennyire. Ha egy nemzetközi játékfejlesztő konferencián azt kérném valakitől, hogy mondjon egy ismert magyar játékfejlesztő stúdiót, biztosan nem tudnána válaszolni. Le vagyunk maradva sajnos, pedig tehetségben nincs hiány. 

Akkor mi az, ami hiányzik az ismertséghez?

Szerintem egy indie szféra, hogy jó, független játékok szülessenek Magyarországon. Ahhoz, hogy versenyezni tudjunk AAA kategóriás játékfejlesztő cégekkel, fel kellene építenünk egy három- négyszáz fős stúdiót. Most kis túlzással összesen ennyien dolgoznak a magyar játékfejlesztő szektorban. Egy ilyen stúdió létrehozása több éves munka, és csak a működés során derül ki, fel tudjuk-e venni a versenyt. A középkategóriás stúdiók világában már vannak híresebb magyar szereplők, mint a Neocore Games vagy az XREAL GAMES, de az indie játékok között lehetne igazán olyat alkotni, ami viszonylag alacsony költségvetésű, de a művészi és képi világával, a szépségével, hangulatával képes arra, hogy megragadja sok millió ember fantáziáját. 

Térjünk rá a ComplexityJamre. Milyen élmény volt egy ilyen összetett témára reagáló, kizárólag virtuális térben zajló verseny részesének lenni?

Eddig csak olyan game jameken vettem részt, ahol a hazai fejlesztők, akikkel együtt jammeltünk, egy helyen ültek, jellemzően a mi (Nemesys Games) budapesti irodánkban. Lehetett velük beszélgetni és látni a készülő játékokat. Itt most fura élmény volt, hogy fizikailag nem egy térben voltak az emberek. Kicsit mintha mindenki titkolózott volna, csak a verseny végén derült ki, hogy ki milyen játékot fejlesztett. Azt viszont nagyon jó volt látni, hogy a versenyzők milyen változatosan értelmezték a verseny által megadott témát. A legtöbben valamilyen sztorit kreáltak a pandémia és az azzal kapcsolatos álhírek terjesztése köré, míg az ilyen alkalmakon általában az akció típusú játékok dominálnak. Számomra nagyon pozitív élmény volt.

Lényegi különbség az is, hogy az ilyen típusú események általában rövidebbek, többnyire 48 óra alatt zajlanak le, így nem csak a kizárólagos online kommunikáció, de a game jam hossza is rendhagyónak számított.

Ez abszolút így van. Én ezt annak tudtam be, hogy teljesen online dologról van szó, gyakorlatilag nem találkozhattak az emberek. Innentől kezdve sokkal nehezebb kollaborálni. Nyilván emiatt is hosszabbnak kell lennie az időnek, amit a feladatra adtak.

A versenycsapatok alakulása során előfordult, hogy a jelentkezők az online térben találkoztak először egymással, a game jame adta platformon keresztül formálódtak csapattá. Ez annyira jól működött, hogy a verseny különdíját egy egyénileg jelentkező, nemzetközi tagokból összeállított csapat nyerte. Jelentheti ez az online game jamek jövőjét?

Abszolút! Sőt, szerintem ez egy nagyon érdekes válfaja lehetne a game jameknek, ahol konkrétan az a cél, hogy úgy kollaborálunk, hogy fizikailag nem érintkezhetünk egymással. Érdekes csavar lenne a megszokott jam struktúrában. Alapvetően azt gondolom, hogy ha két, egymástól nagyon különböző kultúrájú embert ültetünk össze egy szobában, akkor abból elképesztő, innovatív dolgok születhetnek.

A ComplexityJam online játékfejlesztő verseny díjazottjai

 

Józsa Szabolcs a Nemesys Games ügyvezető igazgatója. A Balogh Péterrel közösen, 2006-ban alapított budapesti székhelyű cégnek olyan játékokat köszönhetők, mint a két Fortix területfoglalós játék vagy az Ignite autóverseny. Szabolcs a ‘90-es években gamerként csöppent a számítógépes játékok világába, ez később hivatásává vált. Talán kommunikációs végzettségének is köszönhető, hogy leginkább a játék narratívák, a játékokkal elmesélhető történetek érdeklik.

Sikeres cégvezetőként fontosnak tartja, hogy minél több, a szakma iránt érdeklődő lelkes amatőr számára mutathassa be a játékfejlesztésben rejlő lehetőségeket. Többek között ezért is állt olyan kezdeményezések, mint a Budapest Game Dev Day és a GameDev Meetup-ok élére, ahol az amatőr játékfejlesztők és a szakmában tapasztalt szakemberek számára biztosít találkozási lehetőséget.

 

Publikálva: 2020-06-29 10:05:00