Átadták a Magyar Formatervezési Díjakat

Formatervezés

Idén 42. alkalommal adták át a Magyar Formatervezési Tanács szervezésében  a Magyar Formatervezési Díjakat, amely a korábbi évekhez hasonlóan a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának finanszírozásával valósult meg. Több MOME hallgató is díjat vehetett át, és számos alumi terméke szerepel a kiállított művek között.

A márciusban meghirdetett díjra a tervezők termék, vizuális kommunikáció, terv és diákmunka kategóriákban pályázhattak. A neves szakemberekből álló bírál bizottság elnöke Harmati Hedvig DLA, textiltervező, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Doktori Iskolájának vezetője volt. Munkájában közreműködött még egyetemünk részéről Koós Pál habil., Ferenczy Noémi-díjas formatervező, egyetemi tanár, oktatási rektorhelyettes, a Magyar Formatervezési Tanács elnökhelyettese, valamint Marcell Tamás DLA, Ferenczy Noémi díjas grafikus, egyetemi docens, BA szakvezető, szakfelelős. A pályázatokat olyan értékelési szempontok mentén mérte össze a bizottság, mint a formai minőség, felhasználó központú kialakítás, piaci versenyképesség, vagy épp a fenntarthatóság szempontrendszerének való megfelelés. 


Magyar Formatervezési Díj 2021

„A Magyar Formatervezési Díj idei pályázati munkái kiérleltek és magas színvonalt képviselnek. Szembetűnő, hogy a kényszerhelyzet hatására nem torpantak meg a fejlesztések, sőt egyre nagyobb arányú a hazai gyártás, és egyre több a saját termékpalettát felvonultató vállalkozás. Közülük jó néhány már nem csupán a magyar, de a nemzetközi piacra is fejleszt terméket, koncepciót. Bízunk benne, hogy az odaítélt díjak ahhoz is hozzájárulnak, hogy ezek az eredmények ne csupán itthon jelentsenek sikert, de a határokon túl is elismerjék őket” – emelte ki Pomázi Gyula, a Magyar Formatervezési Tanács és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke.


A Magyar Formatervezési Díj díjazottjai és különdíjasai 2021-ben

A Magyar Formatervezési Díj termék kategóriájában elismerésben részesült a Borsány Gábor, Gattyán György, Huszár Viktor Dénes által megtervezett TEQ LITE multifunkcionális játékeszköz, a Lakos Dániel formatervező, MOME egyetemi tanársegéd által megálmodott kényelmes és ergonomikus TILT szék, és a Bay Zoltán tervei alapján készült egyedi gyártású mélysugárzó a BAYZ Audio Counterpoint 2.0. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárságának megosztott különdíjával a Szilos András, Imrei Boglárka (MOME alumna) közös munkájából született CECC-díjtárgy 2021-et díjazták. A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának különdíját Bartos Márton és Liszkai Tamás alkotása a VOXELTEK FLOW digitális fogtechnikai rendszer nyerte el. 

“Az innováció sikerének elengedhetetlen feltétele az olyan design, amely keresi az összefüggéseket, aktív értékteremtés során használja az interdiszciplináris lehetőségeket és nem feledkezik meg a felhasználói szempontokról sem.” - emelte ki Harmati Hedvig DLA, a Magyar Formatervezési Díj bíráló bizottságának elnöke, textiltervező, a Moholy- Nagy Művészeti Egyetem Doktori Iskolájának vezetője. 

A terv kategória nyertese a baba- és szülőbarát, egyszerűen kezelhető, a hagyományos hinta és bölcső ötvözéséből létrejött Adamo babahinta, mely Oravecz András designer, MOME alumnus és Németh Ádám közös munkájának eredménye. A különdíjat Horváth Zsuzsanna igényes és letisztult designnal rendelkező NORNIR faliórája kapta. 

A vizuális kommunikáció kategóriát a Salt Communications Kft. Budapesti Corvinus Egyetem arculatfejlesztése nyerte meg, amelyet Balogh Lőrinc, Burus Botond, Nagy István és Serflek Máté (MOME alumnus) alkottak meg. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és Kultúráért Felelős Államtitkárság Különdíjjával a Mártonffy Melinda (MOME alumna) szerző, Bárdy Anna tervezőgrafikus és Schmal Fülöp fotográfus együttműködésében létrejött Franciaudvaros Bérházak Budapesten című kötetet tüntették ki.

A diák kategória idei győztese a szintén MOME alumnus Szalai Bálint, akinek itthon. című enteriőr tárgycsoportja a formai játékosság mellet a kézműves tradíció jellemzőit is magán viseli. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium Felsőoktatásért, Innovációért és Szakképzésért Felelős Államtitkárságának különdíját Király Adrienn, szintén egyetemünk alumnája, BObO alternatív babaházának ítélték oda, amely teret ad az önálló mesealkotásnak és segíti az absztrakt gondolkodás fejlődését.


Design Management Díj

A Magyar Formatervezési Tanács alapította Design Management Díj mindemellett több mint 10 éve ismer el olyan szervezeteket, amelyek stratégiájuk megalkotásában, operatív működésükben, termékeik, szolgáltatásaik kialakítása során a designmenedzsment eszközrendszerét alkalmazva folyamatos innovációra és kiemelkedő minőségre törekednek, szem előtt tartva a társadalmi felelősségvállalás és a fenntarthatóság szempontjait is. A designmenedzsment-szemléletet kiválóan alkalmazó szervezeteket kilenc főből álló szakmai zsűri választotta ki. Idén egy díjat és egy különdíjat osztottak ki, emellett három szervezet elismerő oklevélben részesült.


A Design Management Díj díjazottja, különdíjasa és elismertjei 2021-ben

A Design Management Díjat 2009-ben alapította a Magyar Formatervezési Tanács. A pályázat célja, hogy felhívja a figyelmet a design integrált alkalmazásának fontosságára, és bemutassa figyelemre méltó eredményeit a szakmai közönség, a gazdasági élet szereplői és a laikus érdeklődők számára.

Idén Design Management Díjban részesült a Radnóti Miklós Színház Nonprofit Kft. A színház 2016-ban megújította vizuális arculatát, amivel egy gyökeresen másfajta kommunikációs stratégia alapjait rakta le az intézmény akkori új vezetése. Az azóta is következetesen és tudatosan zajló fejlesztés mára már kiterjed a színház minden kommunikációs felületére A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának szellemivagyon diagnózis különdíját idén a Györgytea Kft. kapta, amely a hagyományos, általában nem azonnal ható gyógynövények kultúráját terjeszti, nagy hangsúlyt fektetve a design szemléletre. További három szervezet részesült elismerő oklevélben: az Artmagazint, mint a designmenedzsment kreatív példáját ismerték el. Kitüntetésben részesültek az épületinformációs modellezéssel foglalkozó BuildEXT tervezőiroda és a Hard Body Hang (HBH) saját testsúlyos edzésekre alkalmas köztéri sportpályáit is.

„Misztikum, ahogy a tehetségből design születik. A design elveszi az ember magányosságát, társaságot ad, ünnepet varázsol, múlandóban is maradandót ad” – emelte ki Dr. Simon Attila a Design Management Díj bíráló bizottságának elnöke, Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója, a Magyar Formatervezési Tanács tagja.

Mindkét díj nyertes pályaműveiből kiállítást is rendeznek, amely a Budapest Design Week teljes időtartama alatt látogatható lesz a Société Budapest rendezvényközpontban. A kiállításon számos egyetemünkön végzett tervező terméke szerepel,  többek közt Cserba Anna hallgatónk OLIE bútoregyüttese is, az OONLY környezettudatos ásványvizes palack és rendszer (Farkas Bence, Fekete Tamás, Püspök Balázs), Fogarasi Demeter Breeze biokompozit széke, Gspann Zsuzsa táskája, Nagy László szitanyomott plakátjai, Dénes Petra környezetbarát Kauchukka kollekciója, Borsa Alíz csomagolásterve.

További infók és a katalógus megtekinthető itt.

Publikálva: 2021-10-10 10:26:00

Hírek