Magyar Design 10+1 kísérlet

Még megtekinthető december 5-ig a Fészek Galériában Magyar design 10 + 1 kísérlet című kiállítás, amelyről a Hype&Hyper Magazinban jelent meg részletes beszámoló.

Főhajtás és kortárs reflexió egy emblematikus kiállítás apropóján címmel 1972-ben megrendezett designkiállítást és az arra válaszoló/reflektáló kortárs terveket bemutató tárlat alapkoncepciójáról, az akkori kérdésfelvetések érvényességéről és a bemutatott tárgyakról olvashatunk.

„1972 októberében néhány vállalkozó szellemű fiatal tervező vette a bátorságot és arra vállalkozott, hogy megértesse a magyar közönséggel: mit is jelent valójában a design, és miért jó, ha ezzel maguk a potenciális felhasználók is tisztában vannak. Most, majd’ ötven évvel később, ugyanott, hasonló habitussal egy másik generáció teszi fel nekünk a kérdést: mit jelent a design?

Mi a design missziója? Többek között ilyen, és ehhez hasonló kérdések fogalmazódtak meg a hetvenes évek hajnalán az akkori kortárs tervezők és elméleti szakemberek fejében, s most, majd’ ötven év távlatából is azt kell mondanunk: a kérdés ma is aktualitás. Mert bár folyamatosan a látóterünkbe kerül a nagybetűs design – az okostelefonunk képernyőjén, design kiállítások és szakmai vásárok alkalmával, vagy a boltok polcain –, a fogalom tisztázásával vagy annak kritikai megközelítésével csak ritkán foglalkozunk.”

Publikálva: 2021-11-24 09:13:00