Rólunk

Az alapképzés oktatási fókuszában az ékszertervezés, a kortárs tervezői szemlélet, a design gondolkodás és a tradicionális mesterségbeli tudás átadása áll. A képzés során a hallgatók megtanulják, hogyan alkalmazható az ékszertervezés gyakorlata, mint a reflexió eszköze egyéni és társadalmi környezetben. A diploma megalapozza a szakmai életben az alkatói önmegvalósítás lehetőségét, ugyanakkor előkészíti a tanulmányok folytatását a mesterképzési ciklusban. 

 

Intézetigazgató: Püspök Balázs

Szakvezető: Dezső Renáta

Oktatási titkár: Szabó Dóra

Tanszéki menedzser: Szántó Gerzson

 

Képzés hossza 6 félév
Következő indul 2020
Kompetenciák

  • kortárs szemlélet, tradicionális szaktudás
  • tervezői rutin, mesterségbeli gyakorlat
  • technológiai szakértelem
  • önálló márkaépítés, manufaktúralapítás
  • korszerű alkotó műhelyek és műtermek

Hírek

Szakleírás

A MOME ékszerkészítés és fémtervezés szak magas hazai hírnévvel rendelkezik, mint Magyarország vezető képzése a területen. Az alapképzés oktatási fókuszában az ékszertervezés, a kortárs tervezői szemlélet, a design gondolkodás és a tradicionális mesterségbeli tudás átadása áll. A képzés izgalmas, praktikus, stúdió alapú féléves tervezési programokon keresztül tanít meg az átgondolt tervezésmódszertan alkalmazására és segítséget nyújt a tiszta és eredeti kreatív hang kialakításában. A kurzusok kis létszámmal és személyes oktatói vezetéssel történnek. 

Célunk, hogy lehetővé tegyük, hogy olyan személyes, egyedi alkotásokat tervezzenek és alkossanak a hallgatók, amelyek ötvözve a hagyományos kézművesség anyagi és műszaki innovációit meghaladják az egyén határait. Arra törekszünk, hogy a képzésben résztvevő tervezők létrehozzák a jövő örökségét gazdagítva az emberek életét annak tárgykultúráján keresztül.

Az integrált alapozó képzését követő „Papírékszer” kurzus az emberi test elhangolásával és új ékszerviselési szokásokkal kísérletezik. Következő félévi feladat az egy anyagú, tisztán szobrászi módon készülő „Monolit ékszer” tervezése. Az ékköves ékszer sztereotípiáját külön kurzuson kap új tartalmat, mely során a hallgatók megismerkednek a kőcsiszolással, a klasszikus és az alternatív foglalási lehetőségekkel. Különleges feladat a fashion világához kapcsolódó, kifutóra tervezett „Catwalk ékszerek”, és a ruha szabását, karakterét meghatározó „Öltözékszervező ékszerek” tervezése. 

 

Tantárgyak

Ábrázolás

Az Ábrázolás tantárgycsoport célja a vizuális kommunikáció gyakorlati és elméleti tudásának...

Tárgyalkotás

A Tárgyalkotás ötféléves tantárgycsoport célja a kortárs tervezői szemlélet oktatása és a tradicionális...

Mesterség

A Tárgyalkotás szak sajátossága a kézműves alapokra épülő elmélyült, közvetlen munka az...