Innovációs Központ

Az oktatási tevékenység és a TechPark mellett a campus harmadik pillére egy, az újonnan kialakított MOME UP épületben helyet kapó Innovációs Központ, amely helyszíne lesz kutatási felületeknek, a kísérletezéseknek, illetve segíti, koordinálja a MOME társadalmi és gazdasági hasznosításhoz közvetlenül köthető tevékenységeit. A MOME UP-ban lel új otthonra a könyvtár, a Doktori Iskola is, és a különböző területeken, rövidebb-hosszabb távon aktív kutató közösségek is itt folytathatják elmélyült tevékenységüket. ldőszakos kezdeményezések, rezidens programok szereplői is itt találnak befogadó közegre, és itt szeretnénk az együttműködő piaci szereplők számára is állandó bázist kínálni. Ez a pillér épp azáltal válik izgalmassá, előremutatóvá, hogy a sokféleséget egy felületre hozza össze, és kapcsolódásokat ösztönöz közöttük.

 

INNOVÁCIÓS ÖKOSZISZTÉMA PÁLYÁZAT

 

Új szintre emeli innovációs tevékenységét a MOME

 

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Innovációs Központja tovább erősíti vállalati kapcsolatait a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból elnyert támogatással.

2019 őszén a MOME új campusának átadásával megalakult az egyetem Innovációs Központja, amely novemberben elnyerte az Innovációs Ökoszisztéma pályázatot. Az Innovációs Központ a támogatás segítségével innovációmenedzsment és tudástranszfer egységet alakít ki, amely lényegi része az üzleti szemléletmód és a vállalkozási kultúra erősítése. A program keretében a MOME tovább bővíti együttműködését a hazai és nemzetközi vállalati partnerekkel, többek között a design, média, az építészet területén. 

Fülöp József, a MOME rektora kiemelte: „Napjainkban felértékelődött a design, a kreativitás, az innováció szerepe, egyre nagyobb hangsúlyt kap a művészeti és egyéb szakterületek közötti kooperáció. Egyetemünk egyik legfontosabb célkitűzése, hogy a művészi-alkotói energiák találkozzanak a társadalmi igényekkel, a technológiai lehetőségekkel, a gazdasági és környezeti adottságokkal. Az oktatás és az alkotás, valamint a kutatás, az innováció és a technológia összehangolása speciális kreatívipari ökoszisztéma működtetésére ad lehetőséget”.

A projekt 2020 szeptemberéig tartó első ütemében az egyetem már jelenleg is működő innovációmenedzsment funkcióit erősíti meg. Ezt követően az Innovációs Központ szolgáltatói portfóliója olyan kapcsolódó szolgáltatásokkal bővül, mint innovációs adatbázis létrehozása, az intézményben létrejövő kutatásfejlesztési eredmények piaci hasznosításának menedzselése, a hallgatói innováció támogatása, a H2020 Információs Pont létrehozása, valamint innováció- és kutatásmenedzsment képzések szervezése.

Az „Innovációs Ökoszisztéma fejlesztése a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen” elnevezésű, 2019-1.2.1-EGYETEMI-ÖKO-2019-00001 azonosító számú projekt a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból biztosított 88 924 466 forint vissza nem térítendő támogatással valósul meg, az EGYETEMI INNOVÁCIÓS ÖKOSZISZTÉMA (2019-1.2.1-EGYETEMI ÖKO) pályázati program finanszírozásában. A projekt megvalósítására 2020. január 1. és 2021. június 30. között kerül sor.

Budapest, 2020. március 03.

 

Hírek