Balla Dóra DLA habil.

egyetemi docens

Balla Dóra DLA habil.

egyetemi docens

Oktatási terület Tervezőgrafika
Kutatási terület tervezőgrafika történet, tervezőgrafika elmélet, tervezőgrafika határterületei, experimentális grafika és tipográfia
Szervezeti egység Média Intézet

Bio

CV

Grafikusművészként diplomáztam a Magyar Iparművészeti Egyetemen (MOME), ugyanitt védtem meg a doktori értekezésem, majd itt habilitáltam, és itt oktatok egyetemi docensként. Tervezőművészként és oktatóként is az elsődleges kutatási területem a kortárs tervezőgrafika története, a kortárs tervezőgrafika elmélete, tervezésmódszertana, a tervezés experimentális vonatkozásai és a tervezőgrafika mediális határterületei. Célom ezeken a területeken belül kortárs szakelméleti tudásbázis felépítése, korszerű magyar nyelvű tananyagok fejlesztése, publikációk, könyvek megjelentetése. 
Az önálló művészeti programom elsődleges meghatározója a grafika és a művészet határterületeinek kutatása, ebben a szellemiségben alkotok, jellemző rám a szakelméleti és történeti kutatásaimnak komplex integrációja, az autonóm, analitikus és erőteljesen kísérletező jellegű szemléletmód. Több saját kiadású, önálló grafikai és tipográfiai projekteken alapuló művészkönyvet és szakelméleti könyvet jelentettem meg és terveztem az elmúlt években, és mint kiállító művész aktív szereplője a magyar és nemzetközi grafikai és művészeti életnek. Mint grafikus tervező, elsődlegesen a kulturális szféra megrendelői számára dolgozom könyv- és kiadványtervezés területén, ezek során kreatív anyagokkal és kreatív nyomtatási lehetőségekkel kísérletezek. 
2018-tól a világ vezető grafikusait összefogó nemzetközi szervezet, az AGI,  Alliance Graphique Internationale tagja lettem.

 

Oktatott tantárgyak

Tervezőgrafika elmélet és történet 1-2-3.

Tervezőgrafika kortárs kontextusban

Experimentális tervezés és kutatás

Mutass többet
Szakmai eredmények, publikációk
Etapes, European Creative Cities, 2016
Balla Dóra: HV 100, FRU Design, 2016
IdN, Illusztration in Pattern making, 2017
Balla Dóra: Null Style, FRU Design, 2018
Chaotic, Sendpoints, 2018
Booooook III., Designerboooks, 2018
Art in a Book Form, SendPoints, 2018
Print Finishes, Flamant, 2018
New 3d Effects In Graphic Design, Flamant, 2019
Balla Dóra: Grafikatörténet 1850-2000, MOME, 2019
Díjak
2018 AGI, Alliance Graphique Internationale tagság
2017 Magyar Formatervezési díj

Témavezetettek