Schneider Ákos

egyetemi tanársegéd ,
szerkesztő

Schneider Ákos

egyetemi tanársegéd, szerkesztő

Oktatási terület Elmélet
Kutatási terület designelmélet, esztétika, spekulatív design, poszthumanizmus, emergens technológia, digitális kultúra
Szervezeti egység Elméleti Intézet, Doktori Iskola

Bio

CV

Schneider Ákos a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tanársegédje és a MOME Doktori Iskolájának doktorjelöltje. Kutatása a spekulatív design és a poszthumanizmus témáira összpontosít. ÚNKP ösztöndíjasként (2017-2018) a designkutatás, művészeti kutatás kérdéskörével foglalkozott, majd vendégkutatóként dolgozott a City University of Hong Kong kreatív média intézetében (2018). 2018-tól folyamatos témavezetői és opponensi feladatokat lát el a MOME Elméleti Intézetében.

A kortárs designnal és művészettel foglalkozó designisso.com társfőszerkesztője. A szerkesztői, oktatói tevékenység mellett részt vesz a MOME Brand Iroda munkájában. Közreműködött az Innovációs és Technológiai Minisztérium „Kreatívipari Stratégiájának” megalkotásában. Korábban a MOME design- és művészetmenedzsment mesterképzésén tanult, valamint esztétika szakot és jogot végzett az ELTE-n. 


Oktatott tantárgyak

Jövő 1. – A designkultúra jövőt érintő témái és stratégiái

Jövő 2. – A designkultúra jövőt érintő témái és stratégiái

Kortárs kulturális és filozófiai stúdiumok: Poszthumanizmus és design

Online újságírás

Szakmai autonómiafejlesztés I.

Komplex bevezetés


Szakdolgozati témajavaslatok

Digitális kultúra | A technológia filozófiája | Az emberközpontú tervezés alternatívái a kortárs design területén | Gép-ember interakciók a kortárs művészetben és designban | Fajok közötti interakciók a kortárs művészetben és designban | Design és ökológiai válságtudat – Az „antropocén kor” designelméleti konzekvenciái | Utópikus gondolkodás a művészet és design kortárs stratégiáiban | Tudományos fantasztikum és designfikció | Design és művészet mint kutatási tevékenység (artistic research, design research)


Fogadóóra

Csütörtök 13:00-15:00 | M_201 | (Előzetes emailes egyeztetés szükséges.)

Mutass többet
Szakmai eredmények, publikációk
Schneider Ákos. (publikálás alatt). Léptéken túli zsugorodás – Technológia, spekulatív design, emberközpontúság. Helikon (2020).
Laura Forlano. (publikálás alatt). Poszthumanizmus és design. Ford. Schneider Ákos. Helikon (2020).
Schneider Ákos. 2020. Mutánsidők – Szöllősi Géza „Kitin" projektjéről. Tempevölgy. 2020/2.
Schneider Ákos. 2019. Katasztrófa-design. Tervezés az ipari-apokaliptikus fenséges árnyékában. In. "Méregzöld – Összművészeti konferencia a természetről mint problémáról." Konferencia-előadás. Magyar Művészeti Akadémia, Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet.
Schneider, Ákos. 2019. The Cyborg as a Concept for Post-human-centered Design Theory. In. "Design Culture & Somaesthetics Conference Budapest". Konferencia-előadás. Budapest: Moholy-Nagy Művészeti Egyetem.
Schneider Ákos. 2018. Spekulatív design és az emberközpontú tervezés határai. In. “Dizájnrezisztencia – Orzságos konferencia”. Konferencia-előadás. Debrecen: MODEM.
Schneider Ákos, szerk. 2018. The Shape of Things to Come. Mapping Artistic and Design Research. Oktatási segédanyag. Budapest: Moholy-Nagy Művészeti Egyetem.
Schneider Ákos. 2017. A tervező felesel – Spekulatív és kritikai designstratégiák. In. “Tervezett alkotás” dizájnkonferencia. Konferencia-előadás. Debrecen: MODEM.
Schneider Ákos. 2017. Cyborgok az antropocén korban. In. PhD Day konferencia. Konferencia-előadás. Budapest: Moholy-Nagy Művészeti Egyetem.
Schneider Ákos, kurátor. 2017. Budapest design-képletek. Kortárs design- és építészeti kiállítás. Budapest: Budapest Projekt Galéria.
Petri Zsolt, Schneider Ákos. 2017. Értenünk kell a piacot, és a piacnak is értenie kell a designt. In SPEED, 35-38. Budapest: Moholy-Nagy Művészeti Egyetem.
Ösztöndíjak
Vendégkutatói ösztöndíj, Campus Mundi Program, City University of Hong Kong, School of Creative Media (2018)
Kutatói ösztöndíj, Új Nemzeti Kiválósági Program Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (2017-2018)
Magyar állami doktori ösztöndíj, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (2015-2019)
Vendéghallgatói ösztöndíj, Erasmus program Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg (2011)