Schneider Ákos

egyetemi tanársegéd

Schneider Ákos

egyetemi tanársegéd

Oktatási terület Elmélet
Kutatási terület designelmélet, spekulatív és kritikai tervezői stratégiák, poszthumanizmus
Szervezeti egység Elméleti Intézet

Bio

CV

Schneider Ákos a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tanársegédje és a MOME Doktori Iskolájának doktorandusza. Kutatása a spekulatív design és a poszthumanizmus témáira összpontosít. ÚNKP ösztöndíjasként (2017-2018) a designkutatás, művészeti kutatás kérdéskörével foglalkozott, majd vendégkutatóként tevékenykedett a City University of Hong Kong kreatív média intézetében (2018). 2018-tól folyamatos témavezetői és opponensi feladatokat lát el a MOME Elméleti Intézetében.

A kortárs designnal és művészettel foglalkozó designisso.com portál társfőszerkesztője. A szerkesztői, oktatói tevékenység mellett részt vesz a MOME campusfejlesztési projektjében és a MOME Brand Iroda munkájában. Közreműködik az Innovációs és Technológiai Minisztérium „Kreatív Ipari Stratégiájának” megalkotásában. Korábban a MOME design- és művészetmenedzsment mesterképzésén tanult, illetve esztétika szakot és jogot végzett az ELTE-n. 

Oktatott tárgyak:
  • Poszthumanizmus és design (Jövő 1.)
  • Kortárs design- és tervezési kultúra
  • Online újságírás
  • Szakmai autonómiafejlesztés I.

Szakdolgozati témajavaslatok:

Az emberközpontú tervezés alternatívái a kortárs design területén | Gép és ember interakciók a kortárs művészetben és designban | Állat/ember, növény/ember interakciók a kortárs művészetben és designban | Ember és technológia kapcsolatának designfilozófiai megközelítései | A cyborg problematikája a modern design történetében | Design és ökológiai válságtudat – Az „antropocén kor” designelméleti konzekvenciái | Utópikus gondolkodás a művészet és design kortárs stratégiáiban | Science fiction, design fiction 

Mutass többet
Szakmai eredmények, publikációk
Schneider Ákos. 2019. Gépek a fantazmagórián túl - Waliczky Tamás „Képzelt kameráiról”. Artmagazin, 2019/6: 8-10.
Schneider, Ákos. 2019. The Cyborg as a Concept for Post-human-centered Design Theory. In. "Design Culture & Somaesthetics Conference Budapest". Konferencia-előadás. Budapest: Moholy-Nagy Művészeti Egyetem.
Schneider, Ákos. (publikálás alatt). “A futószalag gyermekei. A cyborg problematikája az emberközpontú design tükrében.” Disegno – The Journal of Design Culture, 2019 (1).
Schneider Ákos. 2018. Spekulatív design és az emberközpontú tervezés határai. In. “Dizájnrezisztencia – Orzságos konferencia”. Konferencia-előadás. Debrecen: MODEM.
Schneider Ákos, szerk. 2018. The Shape of Things to Come. Mapping Artistic and Design Research. Oktatási segédanyag. Budapest: Moholy-Nagy Művészeti Egyetem.
Schneider Ákos. 2018. Design az antropocén korban. Artmagazin, 2018/1: 26-31.
Schneider Ákos. 2017. A tervező felesel – Spekulatív és kritikai designstratégiák. In. “Tervezett alkotás” dizájnkonferencia. Konferencia-előadás. Debrecen: MODEM.
Schneider Ákos. 2017. Cyborgok az antropocén korban. In. PhD Day konferencia. Konferencia-előadás. Budapest: Moholy-Nagy Művészeti Egyetem.
Schneider Ákos, kurátor. 2017. Budapest design-képletek. Kortárs design- és építészeti kiállítás. Budapest: Budapest Projekt Galéria.
Petri Zsolt, Schneider Ákos. 2017. Értenünk kell a piacot, és a piacnak is értenie kell a designt. In SPEED, 35-38. Budapest: Moholy-Nagy Művészeti Egyetem.
Ösztöndíjak
Vendégkutatói ösztöndíj, Campus Mundi Program, City University of Hong Kong, School of Creative Media (2018)
Kutatói ösztöndíj, Új Nemzeti Kiválósági Program Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (2017-2018)
Magyar állami doktori ösztöndíj, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (2015-2019)
Vendéghallgatói ösztöndíj, Erasmus program Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg (2011)