Hogyan változik a foglalkoztatás?

Moholy-Nagy Művészeti Egyetem

1121 Budapest, Zugligeti út 9-25.

A modellváltás egyik fontos pontja az oktatók és munkatársak munkaügyi helyzete. Ebben a MOME tárgyalási pozíciója egyértelmű: a jelenleginél jobb, vonzóbb foglalkoztatási és jövedelmi helyzetet szeretne biztosítani a jövőben a munkavállalók számára. Az már most kirajzolódik, hogy az alapítványi fenntartás miatt a közalkalmazotti jogviszonytól a munka törvénykönyve szerinti foglalkoztatás felé haladunk, ami bizonyosan fog változásokat jelenteni.

Természetesen vannak előnyei a közalkalmazotti munkavállalásnak is (pl.: jubileumi jutalom, utazási utalvány, szabadságok mértéke, stb.), ugyanakkor a közalkalmazotti jogviszony esetén a felek (munkáltató és közalkalmazott) csak jogi értelemben egyenrangúak, sok kérdésben nincsenek valódi alkupozícióban – nem térhetnek el a jogszabályok előírásaitól, a fenntartói döntések megkötik a munkáltató kezét.

A munkavállalási jogviszonynál a kollektív szerződés vagy a felek megállapodása széles körben eltérhet a törvénytől, így nagyobb mozgásteret biztosít mindkét fél (munkáltató és munkavállaló) számára. Az elkövetkező fél év feladata lesz, hogy a közalkalmazotti törvény helyett a munka törvénykönyve és a kollektív szerződés keretei között alakítsuk ki a MOME új, vonzó foglalkoztatási és juttatási rendszerét.