Innovációs projektek a 2020 Budapest Design Weeken

Az idei évben a Budapest Design Week (október 1-11.) kiemelt témája a körforgásos gazdaság. A témát számos különböző program  – hazai, a témában készült videók, kis- és középvállalkozások nyílt napjai és workshopjai, online kiállítás és más események  – járják körül, bemutatva ezzel a design szerepét egy fenntarthatóbb jövő kialakulásában. A rendezvénysorozat keretében kiemelt szerepet kapnak azok a magyar designerek, és designiparban dolgozó cégek, akiket a koronavírus-járvány egyedi megoldások kidolgozására inspirált. Őket a COVID-19 x Design című videósorozat keretében mutatják be a szervezők.

A 2020-as Budapest Design Week-en két olyan, a MOME Innovációs Központ (MOME IK) nevéhez köthető eseményt szerveznek, melyben az intézmény munkatársai beszélnek arról, hogyan gondolkodnak a fenntartható design gazdasági jelentőségéről és a vírushelyzet kreatívipari fejlesztéseiről.

A koronavírus járvány a hazai designszakembereket több szempontból is hatalmas kihívás elé állította, ugyanakkor számos alkotót megihletett – ezeket az innovatív termékeket és készítőiket fogja egy csokorba a Budapest Design Week sorozata.

A Covid-19 x Design videó sorozatának bemutatkozó részében a MOME IK-ban fejlesztett Sombrero című stratégiai videojátékról, valamint az innovatív textilekből készült maszkokról mesélnek az alkotók, Nagy Ágoston és Esteban de la Torre, a Kreatív Technológiai HUB kutatói.


A vírushelyzet kapcsán azt is megtapasztalhattuk, hogy az otthoni izoláció a különböző társadalmi csoportoknak egymástól eltérő és különös nehézséget jelent a különböző élethelyzetekben - a csecsemőneveléstől és gyerekneveléstől az iskoláztatáson át, a tinédzserek nehézségein keresztül, a női és férfi kérdéseken át, az élet fontos eseményein keresztül egészen az idősgondozásig.

A Budapest Design Week keretében október 8-án rendezik meg az Egyszerűbben élni című, online kerekasztal beszélgetést, melyen a MOME IK Kreatív Fenntarthatósági HUB kutatói olyan kérdésekre keresik a választ, mint:

 • Az izolációs helyzet miben változtatja meg tárgyi valóságunkat és világunkat?
 • Hogyan tudunk saját erőforrásokhoz, képességekhez nyúlni egy karantén szituációban és melyek azok a tapasztalások, amelyek gyakorlat szintjén is velünk maradhatnak a későbbiekben?
 • Milyen hatással volt / van az fizikai távolságtartás a fogyasztásunkra és tárgyi kultúránkra?
 • Mennyire előremenekülő attitűd az otthon is fellelhető eszközökből gazdálkodni, beszerzés helyett előállítani (Do-it-yourself)?
 • Milyen eszközökkel segíthető az izolációs helyzet könnyebb átvészelése?

 

A beszélgetésben részt vesznek:

 • Frankó Luca, környezetpszichológus,
 • Fehér Bori DLA, szociális designer, építész, MOME
 • Csernák Janka, tárgytervező, MOME
 • Gyarmati Bernadett, Zero Hero Hungary
  Moderátor:Mayer Kitti, szabadúszó designteoretikus

A körülbelül egy órás beszélgetés október 8-án 17 órától a Zoom felületén online követhető.

Publikálva: 2020-09-30 14:01:00