Új kategória és magyar projektek a 9. CEE Animation Forumon

Animáció

Közép-Kelet Európa legnagyobb animációs pitch fóruma idén a Rising Stars  szekcióval bővül, amelynek vezetője Falvai Györgyi, a MOME Global nemzetközi projektmenedzsere lesz. Az új kategória fókuszában az animációs iskolák tudásának összemérése áll. Az idén online térben megrendezésre kerülő CEE Animation Forum programjában erős a magyar jelenlét, hat hazai projekt szerepel, melyek közül három is MOME-vonatkozású.

A CEE Animációs Fórum (korábban Visegrádi Animációs Fórum) a közép-kelet-európai animációs szakma legnagyobb megjelenési platformja, amelyet idén kilencedik alkalommal rendeznek meg, 19 ország 42 projektje mutatkozik be az eseményen. Az erős szakmai bázist felépített pitch fórumon a kiválasztottak konzultációra és koprodukciós partnerkeresésre, mentorálásra kaphatnak lehetőséget bemutatkozó anyagukkal, készülő forgatókönyvükkel, gyártási terveikkel kapcsolatban. A platformon sokan a szakmai kapcsolataik élénkítéséért, és az inspiráló szakmai eszmecsere miatt vesznek részt, hiszen ezekből értékes finanszírozási, stratégiai együttműködések születhetnek.

A fórum idén új kategóriával, a Rising Stars szekcióval gazdagodik, melynek feje Falvai Györgyi, a MOME Global nemzetközi projektmenedzsere lesz. 

„Mindannyian lelkesen várjuk a találkozást új tehetségekkel, hiszen ők lesznek a régió animációs iparának motorjai. A hallgatók ugyanúgy lehetőséget kapnak majd arra, hogy mentorokkal találkozzanak, szakmai visszajelzéseket kapjanak, kapcsolati hálót fejlesszenek, mint a pitch más résztvevőinek, így természetesen a legjobbakat díjazzuk is. A Rising Stars kategória célja egyrészt a hallgatói projektek minőségi javítása/fejlesztése valós piaci helyzetek megteremtésével, másrészt a CEE Animation párbeszédet szeretne kezdeményezni a régió képzési helyei, műhelyei között. A művészeti iskolák a szabad alkotás legfontosabb műhelyei, az animációs szakma felfrissülésének forrása, az új trendek elindítói, ezért fontos figyelni rájuk.” - mondta el Falvai Györgyi az új szekció hátteréről.

Az új kategóriába 10 projekt került be, köztük egy magyar is: Tőkés Anna The Last Drop című filmtervét mutatja be, mely egyben a MOME Anim diplomafilmje lesz. A kisfilm a ritmikus sportgimnasztika világába kalauzol bennünket, ahol a csillogó dresszek, mosolyok és összhang mögött számos nehézséggel küzdő, gyakran még bizonytalan tinédzser lányok állnak, akik keményen edzenek. Katának, a kéziszer válogatott tagjának rá kell jönnie, hogy hol kezdődik ő és hol ér véget a csapat ahhoz, hogy megtalálja a saját helyét.

A sorozatok és tv speciálok kategóriájába 11 tervet választottak, amelyek közül egy magyar és emellett MOME-vonatkozású projekt: Lovrity Anna Katalin A rózsaszín fű című sorozatának Rozi és Zafír (Rosie and Sapphire) pilot epizódja. A sorozat a 3-4 éves korosztálynak szól, témája a barátság, és annak kihívásai, értékei. Emellett arról is mesél, hogy mit tanulhatunk más kultúráktól, és ez hogyan segíti az otthoni boldogulásunkat. A film a CUB animációs stúdiónál készül, producere Gelley Bálint. 

A rövidfilmes versenyblokkban szerepel Daniel Gray Milu kutyája című filmje, melynek főszereplője egy erdőben élő magányos lány, aki annyira vágyik egy kutyára, egy barátra, hogy amikor belebotlik egy kismackóba, el akarja hinni róla, hogy egy kiskutya. Ahogyan a "kiskutyából" nagy medve lesz, úgy az ő barátságuk és kötődésük is egyre erősebbé válik.

A film a MOME-n végzett Máray Mariann azonos című könyvének az adaptációja, melyet 2019-ben adott ki a spanyol Kalandraka könyvkiadó. A Milu kutyája is a CUB stúdiójában készül, látványtervezője Máray Mariann, dramaturgja Domonyi Rita, producere Szederkényi Bella.

A CUB stúdiót Gelley Bálint és Szederkényi Bella MOME Anim alumnik a MOME+ inkubációs programjának támogatásával hozták létre 2015-ben.

Forrás: dotandline blog és animationmagazine

 

 

Publikálva: 2021-03-25 20:52:00

Hírek