Knowledge in Motion – Zárul a Moholy-Nagy 125 kampány

Animáció

Fülöp József, Kollarik Tamás és Vincze Zsuzsanna szerkesztésében, Knowledge in Motion címmel megjelenő magyar-angol nyelvű kiadvány zárja a Moholy-Nagy emlékévet, melyben a témában készült podcast-beszélgetések, interjúk, ismeretterjesztő cikkek, valamint az emlékév eseményeiről és kampányáról szóló összefoglaló írások olvashatók.


125 évvel ezelőtt, 1895. július 20-án született Moholy-Nagy László, a nagy szellemi és technikai újító, világhírű magyar művész. Moholy-Nagy a szó klasszikus értelmében vett igazi reneszánsz ember: egyszerre volt a művészeti gondolkodást, a képalkotást, a designt és a művészeti oktatást is alapvetően megújító festő, grafikus, kísérleti filmes alkotó, fényművész, látvány- és díszlettervező, iskolateremtő, és nem utolsó sorban tanár is.

Az évforduló alkalmából a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rendhagyó audiovizuális kampányt készített. A Moholy-Nagy 125 riportfilmmel, a HEN Animation által jegyzett Moholymotion című 125 másodperces animációval, több tucat interjúval és videóüzenettel, valamit az ezeket összefogó interaktív honlappal – moholy-nagy.mome.hu – tisztelgett Moholy-Nagy eszméinek időtlen érvényessége előtt.


A megemlékezés-sorozat az Uránia Nemzeti Filmszínházban, 2020. július 16-án tartott filmbemutató eseménnyel vette kezdetét, amelyen a MOME által készített tartalmak mellett a The New Bauhaus című, Moholy-Nagy Lászlóról szóló amerikai dokumentumfilm hazai ősbemutatójára is sor került. 

A születésnapon, 2020. július 20-án indított kampányban – a MOME és a Külgazdasági- és Külügyminisztérium együttműködésében –, Tokiótól Los Angelesig, Ottawától Pretoriáig 5 kontinens 28 országának 32 városában hívták fel a kulturális intézetek a figyelmet erre a kivételes életutat bejáró magyar művészre. A Moholy-Nagy életét bemutató rövid animációt öt nyelvre fordították le, így többek között orosz és kínai nyelvekre is, és beválogatták olyan rangos nemzetközi fesztiválra is, mint az Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztivál, vagy a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál, valamint bekerült a Magyar Mozgókép-díj jelöltjei közé is.

A megemlékezés-sorozat őszi folytatásaként az Egyetem kreatív csapata hazai és külföldi szereplők bevonásával podcast sorozatot készített Knowledge in Motion - A művészeti és design oktatás jövője - a jövő művésze címmel.

A sorozat Moholy-Nagy oktatási és művészi módszertanának mai relevanciáját dolgozta fel. Olyan témákat járt körbe, mint a felsőoktatás és a tudás, valamint a design szerepe, a design és az oktatási-, üzleti szféra kapcsolata napjainkban és a következő évtizedben, az egyetem utáni pályakezdési lehetőségek, kitért az állami szerepvállalásra a művészetfinanszírozásban, a szellemi tulajdon kérdéseire, és a kísérleti filmekre. A sorozat célja az volt, hogy a meghívott beszélgető partnereken keresztül az egyetemet becsatornázza abba a hazai és nemzetközi diskurzusba, mely a művészeti oktatás jövőjéről, a design szerepéről és az innováció felelős használatáról szól.


A Fülöp József - Kollarik Tamás - Vincze Zsuzsanna által szerkesztett Knowledge in Motion magyar-angol nyelvű kiadvány a beszélgetések válogatott, rövidített, szerkesztett változatát teszi közzé, valamint egy korábban a designisso.com-on megjelent interjút a magyar animációs szakma legjelentősebb utánpótlásnevelő műhelyéről, a 40 éves MOME Animról.

A kiadvány ezeken túlmenően egy Moholy-Nagy Lászlóról szóló ismeretterjesztő cikket, valamint a 2020-as kampány eseményeit, eredményeit összefoglaló írást tesz közzé, majd egy szintén világhírű, Moholy-Nagy Lászlóhoz hasonlóan az Egyesült Államokban karriert befutó, ikonikus filmeket létrehozó alkotóval, Csupó Gáborral készült interjúval zárul. A Knowledge in Motion cím Moholy-Nagy legendás könyvének, a 70’-es évekig a design- és művészeti felsőoktatásban tananyagként használt Vision in Motionnek parafrázisa.

A megemlékezés-sorozat, így a kiadvány is a MOME, a Magyar Művészeti Akadémia, a Nemzeti Filmintézet, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, valamint az Uránia Nemzeti Filmszínház együttműködésében jött létre.

Publikálva: 2021-07-15 13:55:00

Hírek