News

Add filter

A fiataloknak teremtett lehetőségek mindannyiunk jövőjére pozitív hatással lesznek Új fejezet kezdődik a MOME életében. A hazai designkultúrát meghatározó intézmény saját területe mellett mindig is a magyar felsőoktatás innovátora volt, most pedig mindezt a Jövő Egyeteme programmal még magasabb szintre emeli. A MOME új rektora, Koós Pál formatervező augusztus 1-jén kezdte meg rektori ciklusát, munkáját újszerű módon kiválósági rektorhelyettesként a kommunikáció- és médiakutató Dr. Aczél Petra, stratégiai és fejlesztési rektorhelyettesként a fotográfus, szervezetpszichológus Érmezei Lili segíti. Milyen új vezetői kompetenciákat, formákat kíván meg az átalakulóban lévő egyetem? Mi a közös egy kimagaslóan működő szervezetben és egy tökéletesen megtervezett, háromlábú székben?

A MOME Elméleti Intézetének hallgatói 2020 óta összesen öt alkalommal pályázhattak az egy évre szóló támogatásra, amely kifejezetten elméleti szakemberek és kurátorok pályakezdését támogatta. Az 2024/2025-ös tanévben a most utolsó alkalommal átadott Deák Erika-ösztöndíjat a Rendes Kapuőrök szerkesztősége, tíz Designelmélet mesterképzésben részt vevő hallgató nyerte el egy kiállításkritikával foglalkozó Instagram-platform koncepciójával.

Kollégáink, oktatóink, hallgatóink a napokban megmutatták, hogy mire képes a MOME, ha krízishelyzetről van szó. A héten önkéntesként dolgoztak Vácon, és homokzsákok töltésével támogatták az árvízi védekezésben részt vevő hivatalos szervek munkáját a védvonalakon. A készültségben – amely sajnos még jó pár napig fennáll – minden segítő kézre szükség van, a MOME pedig ismét bizonyítja, hogy nemcsak tudásban erős, hanem abban is, hogy azonnal cselekedni tud, amikor szükség van rá.

Idén harmadik alkalommal rendezték meg a MOME szakmai támogatásával a CheckINN Revitalizátor ötletpályázatot, amelyen hazai egyetemisták a Magyarországon található körülbelül 12 ezer hektárnyi kihasználatlan rozsdaövezeti és barnamezős terület potenciális turisztikai újrahasznosítására dolgoztak ki terveket. Az idei nyertes csapat, amelynek több tagja is a MOME hallgatója, a kopár Pilis-tetőt élesztené újra az elhagyatott épületek hasznosításával és a természeti környezet revitalizálásával.

Ismét átadták a Stefan Lengyel Kiválósági Ösztöndíjat a MOME kiemelkedő teljesítményt nyújtó, tehetséges hallgatóinak. A 2023/2024-es tavaszi félév nyertes pályaművei között számos, korunk aktuális társadalmi kérdéseit vizsgáló, kísérletező projekt van, a videójátéktól a különböző kutatásokon, revitalizációs építészeti projekteken át a gyermekeknek készülő fejlesztőeszközökig.

Hogyan lehet egy divattervező felelős, és milyen szerepe van mindebben az képzésnek? Milyen hatások érvényesülnek leginkább az új tervezőgeneráció alkotásaiban? A MOME Divat- és textiltervezés szak minden évben megrendezi a végzős hallgatói és alumni munkákat felvonultató Fashion Show-t, ezek pedig nemcsak esztétikai értékkel bírnak, hanem társadalmi üzeneteket is közvetítenek. Ezúttal a show teljes látványvilágát is hallgatók tervezték, alumniként pedig a nemrég üzletet nyitott THEFOUR új kollekciója mutatkozik be.

A MOME történetében másodszor adták az Aurum Futuri kiválósági díjakat. Az elismerést a fenntartó Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány és az egyetem közösen hívta életre. Idén az Aurum Futuri kiválósági díjat Húnfalvi András, a Mobility Design szakspecializáció vezető oktatója, valamint Bakk Ágnes Karolina PhD, az Interakció és Immerzió Hub vezetője és vezető kutatója érdemelte ki.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány vezető testületébe választotta Bogyay Katalint, az UNESCO közgyűlésének volt elnökét, a Művészeti és Tudományos Világakadémia tagját.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) rektori tisztségét augusztus 1-jétől Koós Pál formatervező művész, egyetemi tanár tölti be. A MOME korábbi általános rektorhelyettese kiemelten sokat tett a magyar designszakma megerősítéséért, tervezőként nemzetközi és hazai elismerések sorát tudhatja magáénak, ugyanakkor igazi, autentikus MOME-polgár, aki nemcsak diplomáit, fokozatait szerezte az egyetemen, de a képzésfejlesztési szakmai műhely vezetőjeként, tanárként is hosszú évek óta eredményesen szolgálja a közösséget.

A Képző- és Iparművészeti Szakgimnázium kerámia szakán végzett Aruwa Írisz szeptembertől a MOME Tárgyalkotás szakán tanulhat tovább. Ő a Tiéd a holnap – A jövő kreatív tehetségeiért ösztöndíjprogram első sikeres felvitelizője, aki korábban is jelentkezett az egyetem Animáció szakára, akkor sikertelenül. A program most lehetővé tette számára, hogy megtalálja azt az irányt, amelyben ő is eredményes lehet.

A Jövő Egyeteme a MOME fejlesztéséről és átfogó megújulásáról szól, ami az idei év egyik kiemelt fókuszpontja. Az elmúlt időszakban tizenkét munkacsoport dolgozott a programon, akik a Jövő Egyeteme Műhely vezetésével, az egyetem polgárainak széleskörű bevonásával megvalósították a MOME történetének legátfogóbb tervezési folyamatát és kidolgozták a 2023 decemberében a Szenátus által támogatott Jövő Egyeteme program, azaz a „Három Iskola modell” részletes implementációs tervét. Most pedig újabb mérföldkőhöz ért az egyetem. 2024. július 18-án tartott ülésén a MOME Szenátusa meggyőző többséggel és ellenszavazat nélkül támogatásáról biztosította a tervezetet, így tovább folytatódhat a közös munka annak érdekében, hogy jövő télen életbe léphessen az új struktúra, és a MOME Európa meghatározó design-felsőoktatási intézményévé váljon...

A világ egyik legrangosabb digitális művészeti fesztiváljára, az Ars Electronica 2024-re kapott meghívást egyetemünk. A nagy múltú fesztivál Campus-sorozatában minden évben bemutat egy-egy művészeti egyetemet; a kiállítást a linzi egyetemmel közösen szervezik – Linz főterén ezúttal a MOME hallgatói mutatkozhatnak be. Kárpáti Judit Eszter, Esteban de la Torre és Nagy Ágoston kurátorok az elmúlt évek kiemelkedő diplomamunkáiból válogattak.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121