Az Elméleti Intézet oktatója az MTA rangos elismerésében részesült

Az Elméleti Intézet oktatója, Haba Péter Opus Mirabile tudományos elismerésben részesült a Magyar ipari építészet 1945–1970 című, 2019-ben megjelent könyvéért. 

Az elismerést a Magyar Tudományos Akadémia 30 tagú Művészettörténeti Tudományos Bizottsága évente adja át az előző évben megjelent, s a bizottsági tagok szavazati alapján legkiemelkedőbbnek ítélt művészettörténeti publikációk szerzőinek. A tavalyi díjátadás a járvány miatt elmaradt, így az idén a 2019-es munkákat értékelték. 

Az „egyszerzős tanulmányok, monográfiák” kategóriájában díjazott könyv a „szocialista gyárakat” mint technikai és esztétikai szempontból egyaránt értékes építészeti alkotásokat állítja a középpontba, s elmélyed a nagyszabású ipari létesítményeket megteremtő szakmai közösségek szellemiségét meghatározó építészet-, technika- és gazdaságtörténeti folyamatokban is.

A szerző arra hívja fel a figyelmet, hogy az ún. fordulat éveivel (1947–1949) kezdődő két és fél évtized – melyet a szocialista iparosítás legintenzívebb, legnagyobb tömegben építkező korszakaként, hőskoraként tartanak számon – a modern ipari építészet kiteljesedését hozta el Magyarországon – annak a modern ipari építészetnek a kiteljesedését, melyet az építészettörténészek a funkcionalizmus bölcsőjeként és a 20. századi épületszerkezeti innováció egyik legfőbb szakterületeként értelmeznek. A könyv több száz üzemi épület és terv elemzésével, valamint 1266 illusztráció segítségével nyújt átfogó képet az 1945 és 1970 közötti időszak ipari építészetéről és annak politikai-gazdasági kontextusáról. 

Oktatónk könyvét – több szakmai recenzió mellett – A magyar ipar betonkatedrálisai című, gazdagon illusztrált cikkből is megismerhették az érdeklődők.

Az elismerés átadására december 10-én kerül sor az MTA székházában.

 

Publikálva: 2021-12-13 17:33:00