„A Rubik kockát megoldjuk, nem kirakjuk”

Az Ipar alagsorából indult hódító útjára 1974-ben Rubik Ernő találmánya. Két emelettel feljebb, csaknem fél évszázad elteltével, a MOME Auditóriumában mesélt az egyetem egykori oktatója, Rubik Ernő a “A mi kockánk” című könyvének nemzetközi premierje kapcsán találmánya világsikerének saját, személyes oldaláról.


Rubik Ernő A mi kockánk című magyarul és angolul megjelent könyvét mutatták be a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen szeptember 4-én, pénteken. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Áder János Magyarország köztársasági elnöke, aki beszédében kiemelte: „Nekünk ez a kocka elsősorban mindig piros, fehér, zöld - a többi szín csak ráadás. Rubik Ernőnek - saját bevallása szerint is - szinte a gyermeke. Nekünk pedig büszkeségre okot adó rokonság: a magyar kreativitás hírnöke. Már nem is csak egy tárgy, hanem végtelen rejtvény, időtlen, inspiráló jelenség, vizuális jel, továbbgondolt forma, önmagán túlmutató szimbólum"

Az egyetemet fenntartó Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány elnöke Böszörményi-Nagy Gergely köszöntőjében  Rubik Ernő példája nyomán az innovatív gondolatok következetes megvalósítását és a nemzetközi láthatóságot jelölte meg a mai egyetem előtt álló egyik fontos feladatként.

Rubik Ernővel, a MOME volt oktatójával, a Magyar Tudományos Akadémia tagjával a könyvbemutató alkalmával Halmos Ádám, a Libri Kiadó igazgatója beszélgetett. Rubik Ernő mesélt a könyv születéséről, a kockáról, kérdésekről és azok megoldásáról, hiszen a Rubik kocka sem más, mint megoldás variációk egy rejtvényre. Ilyenek pedig vannak, mindig lesznek, s remélhetőleg mindig lesznek olyanok is, akik ezeket meg is akarják oldani - hangsúlyozta a világhírű designer, aki nem szereti, ha valaki „kirakni” gondolja a kockát, melynek feladványát – mint mondta – annyi más kérdéshez, rejtvényhez, rejtélyhez hasonlóan: megoldani kell.

A könyvbemutató eseménye teljes hosszában itt megtekinthető.

A mi kockánk eredeti angol címe Cubed - The Puzzle of Us All by Ernő Rubik, a magyar fordítás a Libri Kiadó gondozásában jelent meg. A könyv a következő hetekben Németországban, az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és Hollandiában is megjelenik, októberben pedig Kínában, Dél-Koreában, Szlovákiában és Csehországban.

Publikálva: 2020-09-07 17:27:00