Moholy-Nagy László halálának 75. évfordulójára

75 évvel ezelőtt, 1946. november 24-én halt meg Moholy-Nagy László, a világ egyik legismertebb, magyar születésű művésze. Moholy-Nagy alapvetően újította meg a művészeti gondolkodást, a képalkotást, a designt és a művészeti oktatást is, az ő világra nyitott szemlélete, oktatási gyakorlatai egyetemünk alapértékei közé tartoznak.

A Bauhaus egyik legmeghatározóbb tanár egyénisége olyan gondolatokat, ideákat fogalmazott meg, amelyek ma is érvényesek. Az ő szemléletét, világlátását kívánjuk továbbadni, nem csak hallgatóinknak, de a hazai, nemzetközi művészeti és tudományos élet számára is, hogy szellemiségét mintaként állítsuk a jövő generációi elé.

Egyetemünk névadója nem csak fotográfus, művész volt, hanem tanító is, akinek fontos volt a fiatalokkal való kapcsolattartás, egy termékeny és hatékony iskolatípus kialakítása. A világhoz, alkotáshoz fűződő viszonya, melyet a sokirányú kísérletezés és a különböző médiumok egyidejű alkalmazása jellemez, ma már kiemelten fontos. A sokféle nézőpont átélése, a különböző tudományterületek közötti átjárhatóság kulcs a korunk kihívásaira keresett válaszok megtalálásához, Moholy-Nagy ebben pedig úttörő volt.

2020-ban Moholy-Nagy születésének 125. évfordulója alkalmából egyetemünk egy a művész életét, munkásságát feldolgozó weboldallal tisztelgett a művész emlékezete előtt, ahol animációs és riportfilmek hozzák hozzánk közelebb Moholy-Nagy munkásságát, hatását. 

Tovább az MNL125 oldalra...

Tovább olvasok Moholy-Nagy László életéről…

Kapcsolódó cikk Moholy-Nagy László munkásságáról az Artportálon

 

 

 

 

Publikálva: 2021-11-24 10:15:00