MOME Virtuális Nyílt Nap 2020 | TechPark

Nyílt napi programok

Szitanyomó műhely T_112

Google Meet link

A nyomó műhely szitakészítésre (kivéve levilágító film nyomtatása) alkalmas. 

  • egy hatasztalos, hatfejes trikónyomó géppel, illetve
  • egy 8 méteres 160 cm es széles iparifilc borítású nyomóasztallal rendelkezik. 

Lehetőség van szitanyomatok készítésére egy vagy több színben. A trikónyomó gépen 6 színnel A3-as méretig, a nyomóasztalon egy színnel 8 méter hosszig. Karussel használat és bérlés, szitakészítés, extra méretű anyag nyomása, hőprés.

 

Szövőműhely/Textilfelvető O_203

Google Meet link

A szövőműhely alapfeladata a szövött anyag tervezést tanuló hallgatók részére, szövéstechnológiai és szövetszerkezettani elméleti és gyakorlati ismeretek átadása, a szövés alapjaitól a digitális szövettervezésig. A műhelyben kézi szövéssel készülhetnek mintadarabok, anyagkísérletek akár egyedi nagyobb méretű munkák. A munkák készülhetnek, asztali vagy nagyméretű 4-6 nyüstös szövőszéken, illetve digitális vezérlésű 24 nyüstös kézi szövőszéken.

A szövés alapjaitól a számítógépes szövettervezésig, mintadarabok megvalósítása, egyedi darabok készítése, szövéstechnológiai folyamatok elsajátítása és szövetszerkezettan megismerése. 

Asztali- és elektromos vezérlésű szövőszékek.

További szolgáltatások – végzett hallgatóinknak:

  • Felvetés
  • Csévélés
  • Elektronikus szövőszék használata, műhelyhasználattal
  • Nagy, mechanikus szövőszék használata, műhelyhasználattal

 

Üvegcsiszoló műhely T_-123 | Üvegtechnikai labor T_-131

Google Meet link

Az üvegcsiszoló műhelyben az üveg hideg megmunkálása történik. A különböző gépek alkalmasak a félkész tárgyak vágására, csiszolására, homokfúvására és polírozására.

Üvegolvasztás, üvegfújás. Üveg lapszabászat. Síküveg hajlítás, rogyasztás, csiszolás, homokfúvás, gravírozás

Az üvegtechnika laborban lehetőség van gázégő mellett melegüveg alakításra. A vágóasztal a síküveg darabolására, ólomüveg készítésre, ragasztásra nyújt lehetőséget. A terem mellett található kemencetérben egész évben az üveg melegen történő alakítására alkalmas kemencék és időszakosan működő üvegfúvó huta található.

 

Média-hang T_-105 | Moziterem T_-205

Google Meet link

Az AVID ProTools rendszerére épülő stúdiónk alkalmas 5.1-es hangkeverésre, zenei felvételek, hangalámondások készítésére. A méltán népszerű Genelec 8030 stúdiómonitorok és 7060BP szubláda tökéletes referenciahangzást biztosít.

A felvételi és keverőhelység közt kiépített Dante rendszernek köszönhetően külső hangtechnikát is könnyedén tudunk csatlakoztatni hangrendszerünkbe. 

A felvételi helységben helyet kapott 8 csatornás (Yamaha HS8) hangrendszer széles lehetőséget biztosít zenei és akusztikai kísérletek folytatására.

Az új kampusz tervezésénél fontos szerepet kapott a hang, mint médium, így a TechPark-ban egy hangstúdió és egy mozivetítővel egybekötött hangkeverő helység is helyet kapott. 

A termek technikai felszereltsége kimagasló színvonalú munkakörülményeket biztosít a hazai és regionális felsőoktatási intézmények közt. Lehetőség van sokcsatornás hangfelvételek (pl.: szinkronfelvételek, narráció podcast stb.) elkészítésére, hangi utómunkálatok elvégzésére, valamint akár 7.1-es mozihang keverésre is – biztosítva, hogy a hallgatói munkák minden körülmények közt megállják a helyüket.

A felvételi helységben ezen túl helyet kapott egy 8 csatornás hangrendszer, amely különböző hangi vagy audiovizuális munkák fejlesztésére, térbeli hanggal történő kísérletezésre ad lehetőséget diákjainknak.

A 2k-s Barco mozigéppel szerelt vetítő nem csak hangi és képi utómunkákra alkalmas, de adott a lehetőség kisebb bemutató vetítések megtartására is. Az AVID ProTools rendszerére épülő stúdiónk alkalmas hangkeverésre mozi körülmények között.

A stúdió nyitott minden MOME-s hallgató előtt: az elmúlt pár szemeszterben már készült itt több animációs film szinkronfelvétele, podcast sorozat, online tananyag hanganyaga, vizsgafilmek hangkeverése, de 8 csatornás doktori mestermunka és számtalan zörej és kísérleti hangfelvétel is.

 

Divatműhely O_201

Google Meet link

Az öltözetek kivitelezéseire alkalmas ruhaműhely elsősorban az egyetem Textiltervező tanszékén tanuló hallgatók tervezési feladatához kapcsolódó színtér. A műhelyben az öltözetek kivitelezéséhez szükséges szabásminta készítési-modellezési (síkszerkesztéses és draping) technikák, varrás-, vasalás-, ragasztás-, és hőpréseléses technológiai műveletek végezhetőek.

A MOME Ruhaműhelyében megtanulhatóak és alkalmazhatók 

  • a hagyományos kézműves technikák,
  • a divatiparban jelenlévő jelenlegi technológiai megoldások,
  • az innovatív megközelítést igénylő kreatív készségek megszerzéséhez szükséges szaktudás.

A ruhaműhelyben az öltözetek kivitelezése komplex módon hozható létre a szerkesztés, modellezés, makettezés, varrás, díszítő technikák, vasalás, ragasztás által, a különböző tradicionális és modern technológiák alkalmazásával. 

A több mint 30 éves szakmai tapasztalattal rendelkező szakoktatók és ruhaipari mérnöktanár csapat szaktudásával segíti a műhelyt igénybevevők számára a divatszakma öltözet kivitelezéséhez szükséges készségeinek fejlesztését.

 

Média-film T_007 | Vágószoba T_-211 | Fényelő-gradingT_-213 | Moziterem T_-205 | Médiatechnika T_016

Google Meet link

225 m2-es alapterületű 10,5 m magas stúdió műterem filmforgatásra, professzionális kamera szettekkel, hátterekkel, stúdió lámpatestekkel, állványokkal felszerelve, filmvetítő projektor, 4x3 méteres vetítővászon, hangosítás technika szakasszisztencia biztosításával

A 4K-s kijelzőkkel és hat nagyteljesítményű számítógéppel szerelt oktató terem alkalmas a klasszikus tanár - diák felállásban történő vágási és egyéb utómunka feladatok oktatására, valamint egy-egy projek co-work jellegű környezetben való kivitelezésére is.

A Fényelő teremben lehetőség nyílik a fényelési (grading) alapok, eljárások, gyakorlatokra - a fényelési (grading) alapok, eljárások, gyakorlatok elsajátítása, alapvető szerepe és lehetőségei megismertetése. Azonos snittek különböző szempontok szerinti fényelése, eszközök-hatások. Snitt-sor összefényelése – forgatási anyagok egységessé gyúrása. Snitt-sor fényelésével elérhető hatások és ehhez megoldandó fogások. A monitoros és a vásznak fényelés különbségei.

A 2k-s Barco mozigéppel szerelt vetítő nem csak hangi és képi utómunkákra alkalmas, de adott a lehetőség kisebb bemutató vetítések megtartására is. Az AVID ProTools rendszerére épülő stúdiónk alkalmas hangkeverésre mozi körülmények között.

A MOME hallgatói számára a technikusi szobában van lehetőség kölcsönözni médiatechnikai eszközöket.

Nagyszámú lámpa park, különböző állványok, kamerák, hangfelvevők és mikrofonok állnak rendelkezésre a külső helyszíneken történő médiaművészeti munkák megvalósításához. A TechPark technikusai mindig örömmel segítik szakértelemmel és tanácsokkal a hallgatók munkáit, biztosítva a magas művészi és technikai értéket képviselő munkák megszületését.

 

Fémműves műhely O_101

Google Meet link

A műhelyben lehetőség van különböző fémműves technológiák megismerésére, gyakorlására, és alkalmazására. A műhelyben végezhető műveletek: lemez, cső és rúdanyagok hajlítása és vágása; csiszolás és polírozás; forgácsolási eljárások (esztergálás, marás, stb.); kovácsolás (bizonyos műveletek); homok és viaszveszejtéses öntés (anyagtól függően kis mennyiségben); síklemez vágás 3mm vastagságig (bizonyos anyagok), különböző hegesztési és forrasztási műveletek, stb.

180 m2 - alapterületen fémek és fémötvözetek kézi és gépi megmunkálása tervezési, mesterség vagy technológia feladatok modellezése, kísérletezés.

 

Digitális tárgyalkotó labor T_-119, T_-120 | Rost labor T_-125

Google Meet link

A labor a modern technológiákat vezeti be a tárgyalkotás világába. A műhely technológiái: Lézervágás, Gravírozás, 3D nyomtatás, 3D scannelés, Vinil-fólia vágás (plotter vágás), kerámia matrica nyomtatás, Prototipizálás.

4 db számítógép áll a hallgatók rendelkezésére.

Számolni kell azzal, hogy egy nyomtatás ideje 10-20 óra is lehet így időben kell informálódni, a 3D modelleket nyomtatásra leadni.

Lehetőséget nyújt a hallgatók számára különböző rostos anyagokból történő tárgyak készítésére. A labor használatával kapcsolatban kérlek, érdeklődjetek időben.

 

Fotóműterem T_-208, T_-108 | Fotólabor T_206

Google Meet link

A fotóműterem a fotó szakon folyó gyakorlati, szakmai munka, legfontosabb helyszíne, de szolgálja a többi szak fotózási igényeit is, sőt bérműteremként is működik a szorgalmi időkön túl.

Professzionális fotóstúdió Broncolor, Hensel és Multiblitz műtermi vakukkal, fényformázók széles választékával, oszlopos műtermi gépállványokkal, háttértartókkal, hátterekkel, valamint Hasselblad fényképezőgépszett, digitális hátfallal és Mamiya RB 6x7 analóg fényképezőgép digitális hátfallal is rendelkezésre áll.

A műterem 150m2 alapterületű, 7,5m belmagasságú, három oldalon erkéllyel és sarokholkerrel is rendelkezik.

A műteremhez kapcsolódik egy egyszemélyes fotólabor filmhívógéppel fekete-fehér és színes film híváshoz, 4x5” LPL nagyítógéppel egyenlőre csak fekete-fehér nagyításhoz.

Lehetőség van Flextigth X5 filmszkenner és Epson V850 síkágyas szkenner használatára is.

Egyszemélyes fotólabor filmhívógéppel fekete-fehér és színes film híváshoz, 4x5” LPL nagyítógéppel egyenlőre csak fekete-fehér nagyításhoz.

 

Faipari műhely O_-110

Google Meet link

Főleg az építészhallgatók számára – modellek, makettek, prototípusok elkészítése, alakítása a famegmunkálási technológiák megismerésén keresztül. Szerkezetek konstruálásával a kreatív gondolkodás és szakmai készségek fejlesztése. Faipari megmunkáló gépek, eszközök, felszerelések önálló, balesetmentes használata.

 

Bőrműhely O_108

Google Meet link

A Textil szakirány öltözékkiegészítő tervező specializáció tervezési feladatainak kivitelezései mellett, bőrdíszműipari, cipőipari és kalap készítési technológiai oktatás folyik. 

Korszerűen felszerelt modellező műhely, ami a feladatok kivitelezése révén kapcsolatban áll más műhelyekkel is (modellező, fém, 3D nyomtató, lézervágó...).

A természetes bőr alapanyagok mellett, textíliákkal, fóliákkal,és egyéb alternatív anyagokkal is foglalkozik.

 

Gipszmodellező műhely O_002

Google Meet link

A gipszmodellező műhely, a modellező műhely részeként, azzal együttműködve üzemel. 

A hallgatók itt kivitelezhetik a megtervezett tárgyaikat, építőművész hallgatók makettezhetnek, illetve más anyagokból készülő végleges munkákhoz készíthetnek segédformákat, gipszből, szilikonból. A vákumszívott műanyag tárgyakhoz használt szívóformák is zömében gipszből, a gipsz modellezőben készülnek. 

Továbbá a műhely formatani jellegű feladatok kivitelezésének ad helyet...

 

Grafika T_111

Google Meet link

A műhely lehetőséget biztosít minden papírral, és nyomtatással kapcsolatos feladat elkészítéséhez illetve kivitelezéséhez. A műhely jelenleg két részre tagolódik. Az emeleti teremben találhatók a digitális nyomtatók (színes és fekete-fehér) Itt találhatjuk a Risograph nyomtatókat is, ami nagyon kedvelt a hallgatók körében. Jelenleg 4 színdobbal tudunk velük nyomtatni. Ez a terület biztosítja a kiadványok utófeldolgozását is, ami nagyjából egy mini könyvkötészetet jelent. Rendelkezünk különféle papírvágógépekkel, biegelő illetve perforáló géppel, paszpartúvágóval, sarokkerekítővel, papírfúrógéppel, könyvpréssel, laminálógéppel, hagyományos illetve digitális aranyozógéppel is.

Ugyancsak itt található egy régi csillagprés amivel a mélynyomtatással készült nyomatok készülhetnek. Jelenleg ez a műhely biztosítja a különböző papír alapanyagok tárolását is.

A műhely másik nagyon fontos része a hagyományos nyomtatási eljárást használó printshop avagy magasnyomó/letterpress műhely. Ezt a műhelyt a MOME Ground G_011-termében találjuk. Az itt található kis nyomda ma már szinte egyedülálló ritkaságszámba menő és működő műhely. Nagy mennyiségű antik betűkészlettel, vagyis egy komplett szedőteremmel rendelkezik. Megtalálható benne Zigány Edit Pannon antikva betűkészlete is ami sehol máshol nem elérhető. Az ólombetűk mellett rendelkezünk még néhány fabetű készlettel is, ami szintén ritkaságnak számít manapság. Ebben a műhelyben jellemzően magasnyomó gépekkel találkozunk. A legrégebbi gépünk egy 1868-as Gutenberg prés. Plakátnyomtatásra, levonatok készítésére használunk még két kisebb lehúzóprést. Ezen kívül egy restaurált 1935-ös gyártású Heidelberg automata tégelysajtót is üzemeltetünk. A Printshop kedvelt a kísérletező kedvű hallgatók körében, hiszen nem csak a hagyományos értelemben vett fa és ólom nyomóformákat használjuk. Gyakran jelenik meg a lézervágott fa, linó vagy plexi, De akár a 3D nyomtatóval készített nyomóforma is.

Hamarosan berendezésre kerül a MOME digitális nyomdája is. Itt a hallgatók az egyszerűbb print lehetőségeken túl akár plakátokat és magas minőségű kiadványokat, könyveket is nyomtathatnak majd.

 

Kötőműhely O_203

Google Meet link

A TechPark kötőműhelyében 8 db különböző típusú és gépfinomságú kéttűágyas kézi síkkötőgépen és 7 db egytűágyas kézi síkkötőgépen sajátíthatják el a diákok a gépi kötés alapjait. 3db pántkötőgép és 1 db pertli kötőgép is rendelkezésre áll.  

Egyes fonalak kötésre alkalmassá tételét segíti a műhelyben lévő 2x4 fejes keresztcsévélőgép.

A síkkötőgépeken készített lapok pulóverré, kardigánná, egyéb kötött termékké alakítását szegővarrógép és ketliző (láncoló varrógép) segíti.

A Kötőműhely egyszerre, egy időben 8 főt tud fogadni.

 

Kerámiaműhely T_-128 | Gipszműhely T_-124, T_-127

Google Meet link

A kerámia műteremben magastüzű, főleg kőedény agyagokat használunk. Különféle agyagozási technikákra alkalmas a hely (Korongozás, felrakás, építés...) 

- 5 motoros korong, lapnyújtó, gyúrógép, fülprés, 12 asztal, és polcok találhatók itt.

Porcelán Labor  T_-129: A porcelán öntőben csak fehér porcelán prés vagy öntőmasszával dolgozunk. Rendelkezésre áll egy lábkorong, bekorongozó gép, masszakeverő, 2 asztal és polcok. A gipszműhelyben elkészült gipszformákba itt lehet beönteni, vagy bekorongozni, az elkészült tárgyakat bepucolni és a polcokon szárítani.

Pigment Labor  T_-130: Itt mérjük össze a máz-alapanyagokat majd őröljük, vagy áztatjuk föl a kész mázakat. Mázazó szekrény elszívóval, szórópisztoly, őrlőgép, mérlegek és alapanyagok állnak rendelkezésre.

Kemence Tér  T_-126: Itt történik a megszáradt agyag tárgyak kizsengélése az elektromos kemencékben (960 C) majd a mázas égetés általában magas hőfokon (1200C-1300C) elektromos vagy gáz kemencében. Itt helyeztük el a szárítószekrényt, amiben a gipsz formákat szárítjuk. Az itt lévő polcokon tartjuk a zsengélendő és a mázazandó tárgyakat. Két asztal van a mázazáshoz és kemence kiszedéshez. Az üveges kemencék és az üveghuta is itt található.

A gipszműhelyben a kerámia, üveg és porcelán tárgyak modellezése, formakészítése történik, de kiszolgálja a többi tanszék gipszformát igénylő munkáit is. A formakészítés egyrészt a gipszesztergákon esztergálással történik, valamint a márványasztalokon, gipszöntéssel, sablonhúzással, faragással. A szilikonöntésnek is helyet ad a műhely.

A gipszműhely legfontosabb funkciója a szilikátipari termékek ( porcelán, kerámia, üveg ) sorozatgyártáshoz szükséges modellek, negatív formák elkészítése - a negatívok ( gyártóformák ) gipszöntéssel, asztalon, illetve szintén esztergálással készülnek.

A modellek forgástestek esetében esztergálással, a legkorszerűbb Germatec gépeken készülnek. A kézi faragásra, sablonhúzásra, csiszolásra vörösmárvány asztalok állnak rendelkezésre.

Ide kerülnek át a 3D printelt modellek, amiket porcelánból, üvegből terveznek kivitelezni.

A műhely elkülönített részében fém- és fa megmunkálásra alkalmas rész van kialakítva, satuval, állványos fúróval, köszörűvel, kézi barkács gépekkel. Dolgozunk szilikon, polisztirol anyagokkal,fémmel és fával is.Ezeket a munkákat fúró- és csiszológépek, kéziszerszámok segítik.

Az itt folyó tevékenység felöleli a funkcionális tárgyak ( sorozatgyártott készletek, edények, lámpatestek, falburkolatok, kerti tárgyak, épületkerámiák, szaniterek, ékszerek...), valamint a dísztárgyak ( díjak, kisplasztikák, plakettek stb) területét.

 

Ha kérdésed van a szakos tájékoztatónkhoz kapcsolódóan, vagy a képzéssel, felvételivel kapcsolatban, akkor azt elsősorban az élő eseményeinken várjuk, vagy a nyílt napot megelőzően az alábbi kérdőívet kitöltve.

Az előzetesen és/vagy élőben feltett kérdésekre adunk választ a eszközökről, gépekről, alkalmazható technológiákról, a műhelyekről és a kivitelezési folyamatról. 

Tájékoztatunk, hogy a megnövekedett érdeklődésre való tekintettel a kérdéseket nem biztos, hogy személyesen fogjuk megválaszolni, de azokat témába bontva csoportosítva gyakori kérdések formájában, a weboldalon fogjuk megválaszolni az eseményt követően.

 

Rólunk

A MOME Technológiai Park (TechPark) a korábbi struktúrában az egyes tanszékekhez tartozó gyakorlati képzést adó műhelyek/műtermek/laborokból összeálló, az új struktúrában önálló, külön képviseletet és menedzselést nyerő a többi pólustól független vezetésű szervezeti egység.

A TechPark egyrészt a gyakorlati tárgyak oktatását, technikai szaktudást, kivitelezési kapacitást és infrastruktúra hozzáférést biztosít az egyetem Akadémiai és Innovációs Központ pólusa számára. Hosszabb távon kreatív technológiai központként, a kreatív kísérletezés és ötletek megvalósításában kíván partnere lenni az egyetem pólusainak, többek között technológiai megoldások fejlesztésével. Feladatunknak tekintjük az egyetemen felhalmozódó tudás, kreativitás és innovációs potenciál kiterjesztését a pólusok hatékony együttműködésével.

Másrészt technológiai szolgáltató központként és rendezvényhelyszínként működhet piaci alapon külső szereplők számára. A TechPark impozáns terei lehetővé teszik mind a különböző céges és szakmai rendezvények (pl. szakmai bemutató, workshop, céges rendezvény), mind a szakmai-gyártási felhasználásokat (pl. filmforgatás, média feldolgozás, prototípus és installáció készítés…), melyeket mint szabad kapacitásokat szervezetten értékesítünk.

A TechPark szervezeti struktúrája részben adott - a mintegy 25 műhely/műterem és a munkáját szervező, működtető munkatárs. Jórészt már az előző struktúrában is működő egységek korábban az egyes tanszékekhez tartozó munkatársai, valamint néhány új terület friss munkatársa ill az értékesítés és az igazgatás munkatársai. 

A hosszabb távon kitűzött 0-24 órás műhely-működtetésre a jelenlegi szakoktatói kapacitás nem alkalmas! Jelenleg egy-műszakos nyitvatartást, jó szervezéssel és a műhelykapacitási igények ciklikus változásait rugalmasan lekövetve a csúcs-hetekben túlórákkal maximum 8-21 óráig való működtetést tudunk ellátni.

 

Tovább a TechPark oldalra