Rólunk

Az alapképzés oktatási fókuszában a kerámiatervezés, a kortárs kreatív szemlélet és a tradicionális mesterségbeli tudás ötvözése áll. Az oktatási program lehetővé teszi, hogy a résztvevők gyakorlati tapasztalatok segítségével gyűjtsenek készségeket erre a célra kialakított műhelyekben és stúdióinkban, emellett folyékonyan fejlesztve azt a kapcsolódó vizuális nyelvet, amely a formával, a térrel és a kreatív jelenléttel foglalkozik. 

 

Intézetigazgató: Püspök Balázs

Szakvezető: Dezső Renáta

Oktatási titkár: Szabó Dóra

Tanszéki menedzser: Szántó Gerzson

Képzés hossza 6 félév
Következő indul 2020
Kompetenciák

  • tervezői rutin, mesterségbeli gyakorlat
  • gasztronómiához és otthonhoz kapcsolódó feladatok
  • korszerű alkotói műhelyek és műtermek
  • egyedi és nagyüzemi gyártási technikák
  • valós piaci szereplők
  • hazai és nemzetközi pályázatok

Hírek

Showroom

Szakleírás

Célunk, hogy tanulóink számára támogató környezetet biztosítsunk, amely fejleszti a kreatív készségeket, szilikát anyaghoz kapcsolódó mesterségbeli tudást. Míg a kerámiatervezésnek 70 000 évre visszanyúló öröksége van, a kortárs tervezőművészetben az utóbbi időben bekövetkezett változásokkal együtt fejlődik. Célunk, hogy a képzésben részvevő hallgatók ezt a kulturális örökséget magukévá tudják tenni miközben a jövő tárgykultúrájának meghatározó alkotóivá válnak.

Az alapképzés során a terített asztal, a tálaláshoz köthető használati tárgyak és tárgycsaládok, illetve az építészeti, belsőépítészeti elemek tervezése témakörökben hirdetünk féléves feladatokat. Az integrált alapozó képzését követően a tervezési feladatok a hat félév alatt egymásra épülve fejlesztik a hallgatók szakmai ismereteit, az egyszerű funkcionális tárgytól haladva egy készlet tervezése felé. A feladatok során kész tárgyak születnek azért, hogy hallgatók a tervezői rutin mellett mesterségbeli gyakorlatot is szerezzenek. 

Az oktatási program lehetővé teszi, hogy a résztvevők gyakorlati tapasztalatok segítségével gyűjtsenek készségeket erre a célra kialakított műhelyekben és stúdióinkban, emellett folyékonyan fejlesztve azt a kapcsolódó vizuális nyelvet, amely a formával, a térrel és a jelenléttel foglalkozik. Arra törekszünk, hogy széles körű készítési és gondolkodási stratégiákkal lássuk el a hallgatókat, lehetőség van megismerkedni a nagyüzemi gyártási technikákkal, a kis darabszámú egyedi gyártási folyamatokkal és az autonóm készítési, égetési technikákkal.

A tervezési folyamatban valós piaci szereplőket vonunk be, hogy a hallgatók hasznos és hiteles tapasztalatokra tehessenek szert. A tervezési stúdiumok gyakran kapcsolódnak aktuális nemzetközi és hazai pályázatokhoz.

 

Tantárgyak

Ábrázolás

Az Ábrázolás tantárgycsoport célja a vizuális kommunikáció gyakorlati és elméleti tudásának...

Tárgyalkotás

A Tárgyalkotás ötféléves tantárgycsoport célja a kortárs tervezői szemlélet oktatása és a tradicionális...

Mesterség

A Tárgyalkotás szak sajátossága a kézműves alapokra épülő elmélyült, közvetlen munka az...