Moholy-Nagy University of Art and Design

Innovációs Központ

Kutatási Hubok
Inkubáció
Tevékenységek
Design központú kutatás, fejlesztés és innováció
Az Innovációs Központ társadalmi hatást gyakorló, designközpontú, interdiszciplináris K+F projekteket valósít meg, egyúttal inspirációval szolgál a kelet-közép-európai régióban tevékenykedő designerek számára.

Kutatási Hubok

Az Innovációs Központ négy fő területen folytat kutatásokat, amelyek mindegyikét egy-egy hub képviseli.

Az interdiszciplináris kutatócsoport a kézzelfogható technológia, a dinamikus felületek, a bioanyagok, az elektronikus textíliák és a puha robotika kérdéseivel foglalkozik. Tagjai prototípusokat készítenek, gyártási módszereket kutatnak, és új anyagokat hoznak létre.

Az XXI. században az adatgyűjtés mindennapos tevékenységnek számít, azonban az adatok mögött rejlő történetek csak ritkán tárulnak fel. A data storytelling interaktív eszközökkel és narratív módszerekkel mutatja be a döntéshozást megkönnyítő mintázatokat.

Az Immerzió és Interkació Hubban a metaverzum-szerű környezetek tervezési hiányosságait vizsgáljuk, és olyan prototípusok létrehozására törekszünk, amelyek jótékony hatással lehetnek mentális egészségünkre és mindennapi életünkre is.

Gyakorlatalapú designkutatások kidolgozása és támogatása a fenntarthatóbb életmód és gazdaság lehetőségeinek feltárásához.

Inkubáció

Az Innovációs Központ felgyorsítja a hallgatói és oktatói projektek megvalósítását azáltal, hogy a kreatív ötletek kidolgozott üzleti koncepciókká alakítja át.

Tevékenységek

Számos szolgáltatást és partnerségi lehetőséget kínálunk. Érdekel valamelyik? Írj nekünk: innovacio@mome.hu

K+F együttműködések

Designalapú kutatás, megbízáson alapuló kutatás, támogatásra irá közös nyuló pályázatok benyújtása és új termékek fejlesztése.

Nyílt innováció

A hallgatók érdemi bevonása a kutatás-fejlesztésbe, szükségletalapú hackathonok rendezése és inkubációs programok működtetése.

A KKE régió vállalati designérettségének kutatása.

Személyre szabott designtanfolyamok

Olyan vállalati képzések, amelyek a valós üzleti környezetben alkalmazható kompetenciákat erősítik a design, az innováció és a kutatás terén.

Hírek

Megnyílt a jelentkezési felülete a CoDesign4Transitions (The Sustainable Transitions through Democratic Design Doctoral Network) programnak, melyben jelentős szerepet kapott a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem is. A hét ország nyolc egyetemével közösen létrehozott interdiszciplináris doktori programba tizenhárom jelölt kerülhet be, akik közül egy Budapesten, a MOME-n kutathat majd három éven át.

Aszályok, éhínség, háború és globális felmelegedés, mindezek mindennapjaink valóságává váltak. De hogyan terelhetnénk mégis pozitívabb irányba ezeket a folyamatokat? A 2023-ban rendezett Social Design Network konferencia fókuszában a válságok, vész- és veszélyhelyzetek kezelése áll, legyenek azok természetiek, társadalmiak vagy politikaiak.

A kurzushét a MOME egyik legizgalmasabb, közös tanulásra lehetőséget teremtő platformja, ahol egy hétig közös, szakokon és évfolyamokon átívelő műhelymunka zajlik. A mesterszakos és az alapszakos hallgatók együtt alkothatnak, valamint lehetőség nyílik az interdiszciplináris, és elmélyültebb munkára, szakmai párbeszédre is. A program legutóbbi, őszi félévben megvalósult alkalmával a hallgatók több, nem csak design szempontból aktuális témával is foglalkozhattak.

Események

Management

Innovációs Központ igazgató

lasma.ivaska@mome.hu

Partnerségekért felelős vezető

berkovics.dalma@mome.hu

Stratégiai design vezető

bujdoso.attila@mome.hu

MOME Open vezető

gosztonyi.csaba@mome.hu

Operatív vezető

takacs.zsofia@mome.hu
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121